Stiri

Când începe „Străzi Deschise” în Bucureşti. Locuitorii Capitalei cer extinderea pietonalizării în 2023

4
min
16/3/2023

Proiectul „Străzi Deschise”, prin care maşinile nu pot circula în anumite zone din Bucureşti în weekend, eliberându-le pentru pietoni, revine şi în 2023.

„Am primit aprobarea Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice pentru derularea evenimentului, care va avea loc în intervalul 29 aprilie - 8 octombrie 2023”, a spus Nicuşor Dan, primarul general al Municipiului Bucureşti.

„Anul trecut, ‘Străzi Deschise’ a însemnat 23 de weekend-uri pline de activități, aproape 700.000 de bucureșteni participanți, 1.000 de artiști, 800 de evenimente, 50 de instituții implicate și 35 de străzi pietonale. Succesul de anul trecut ne determină să credem că și în 2023 vom fi la înălțimea așteptărilor și vom avea parte de o experiență frumoasă”, a adăugat edilul Capitalei.

Citeşte şi: EXCLUSIV ‘Mii de bucureşteni au murit din cauza poluării în 2022. Întreaga Capitală ar trebui să devină o zonă de emisii reduse în 2023’

Sătui să trăiască într-un oraş sufocat de maşini, unde aerul este poluat, zgomotul motoarelor face conversaţiile dificile, iar pietonii nu pot întotdeauna să meargă pe trotuar din cauza vehiculelor parcate sau sunt puşi în pericol din cauza automobilelor staţionate în intersecţii, bucureştenii au lăudat iniţiativa.

„Bravo! Aşa da. Sunt sătul până peste cap de atâtea maşini”, a spus un bărbat.

Unii însă s-au plâns de faptul că programul durează prea puţin.

Citeşte şi: VIDEO Ce cred bucureştenii despre traficul din Capitală

„Intervalul putea fi clar extins, 29 aprilie prea târziu… 8 octombrie prea devreme…”, a spus un bărbat.

„Anul acesta să fie în fiecare weekend, nu porcăria de strategie de anul trecut de ‘o dată la două săptămâni’. Și țineți strada închisă până după miezul nopții. La 22:00 e foarte multă lume pe stradă și strică tot efectul acestui proiect”, a adăugat altul.

Printre propunerile bucureştenilor s-a aflat şi pietonalizarea permanentă pe Calea Victoriei, dar şi pe alte străzi din centrul oraşului.

„Ar trebui regândită zona Pieței Unirii, poate ca un mare giratoriu, cu zona Fântânii centrale şi parcului doar pentru pietoni. Fără maşini care 'taie ' de la Constituţiei spre Bulevardul Unirii”, a scris o femeie pe postarea de pe pagina de Facebook a lui Nicuşor Dan.

„Eu visez la o zi de Bucureşti 95% pietonal, să meargă doar STB (n.r. - transportul public al Societăţii de Transport București) şi maşini de utilitate publică”, a scris alta.

Citeşte şi: Amenzi uriaşe pentru şoferii din Bucureşti care nu explică de ce au parcat neregulamentar

Citeşte şi: Primăria Sectorului 1 a intensificat ridicarea maşinilor parcate ilegal. Anunţul făcut de Clotilde Armand a stârnit zeci de reacţii

Foto: Nicuşor Dan/Facebook