Stiri

20 de metode pentru a găti cât mai eficient de Crăciun. Expert: „Gust maxim, la cost minim”

8
min
21/12/2022

Din cauza costurilor de trai care au înregistrat creșteri galopante, tot mai mulți oameni se gândesc cum își pot pregăti preparatele de Crăciun într-un mod cât mai eficient.

Din cauza costurilor de trai care au înregistrat creșteri galopante, tot mai mulți oameni se gândesc cum își pot pregăti preparatele de Crăciun într-un mod cât mai eficient.

Serviciul britanic de comparare a prețurilor Uswitch, care include informații despre costurile energetice, a transmis către Green News 20 de sfaturi pentru a găti eficient din punct de vedere al energiei pe care o consumăm.

„Costurile cresc peste tot, dar există modalități prin care poți evita să cheltui mulți bani de Crăciun. Gătitul cinei de Crăciun este un aspect prin care poți face o diferență reală în ceea ce privește costurile în perioada festivă", a spus Ben Gallizzi, expert energetic la Uswitch, pentru Green News.

„Cuptoarele sunt eficiente din punct de vedere energetic atâta timp cât sunt pline, dar dacă nu, aparatele precum friteuza cu aer (air fryer), slow cooker și cuptoarele cu microunde pot fi cele mai eficiente electrocasnice cu care puteți găti.

Utilizarea acestor aparate costă mai puțin; sunt mai bune pentru mediu, deoarece risipesc mai puțină energie și nu sacrifică calitatea pentru a atinge eficiența energetică - așa că este cu siguranță posibil să obținem un gust maxim la costuri minime”, a adăugat el.


1. Folosește cuptorul cu microunde acolo unde este posibil. Datorită vitezei și dimensiunii mai mici, spre deosebire de cuptorul tradițional, căldura este mai concentrată pe mâncarea care este gătită.
2. Fierbe apă în ibricul electric mai întâi, în loc să o încălzeșți de la zero pe aragaz.


3. Nu folosi mai multă apă decât este necesar în vasul de gătit. Folosește suficientă apă cât să îți acopere mâncarea.
4. Aparatele cu gătire lentă (slow cooker) consumă doar puțin mai multă energie decât un bec tradițional, chiar și atunci când sunt folosite toată ziua.


5. Profită la maximum de cuptor cât timp este pornit. Planificând din timp, încearcă să gătești prânzurile și cinele în același timp și ulterior să folosești cuptorul cu microunde pentru a reîncălzi mâncarea atunci când este necesar.
6. Ține ușa cuptorului închisă. Deschiderea cuptorului pentru doar o secundă face ca temperatura internă să scadă brusc, iar cuptorul va trebui să revină la temperatura anterioară.


7. Evită să gătești produse congelate, acolo unde este posibil. Dezghețarea alimentelor în avans înjumătățește timpul de gătire.
8. Cunoaște-ți cuptorul. Dacă știi cât durează preîncălzirea, poți evita să îl pornești prea devreme.


9. Când gătești cartofi, fierbe-i într-o cratiță sau găurește-i peste tot și pune-i în cuptorul cu microunde, înainte de a-i găti la cuptor.
10. Vasele din sticlă sau ceramică rețin căldura mai bine decât cele din metal, făcându-le cele mai eficiente pentru gătirea în cuptor.


11. Introducerea unor bețe de oțel inoxidabil pentru frigărui în cartofi copți și bucăți de carne poate ajuta la accelerarea procesului de gătit.
12. Taie alimentele mari, cum ar fi carnea, în bucăți mici pentru a le găti. Acest lucru ar trebui să reducă timpul de gătire.


13. Cuptoarele cu ventilație și cele cu convecție folosesc ventilatoare pentru a circula căldură în jurul alimentelor pe măsură ce se gătesc, fapt ce le face mai eficiente.
14. Când folosești un cuptor electric, oprește-l cu zece minute înainte ca gătirea alimentelor să se fi terminat. Temperatura cuptorului va rămâne aceeași, astfel încât alimentele se vor găti până la final fără a se mai folosi energie.


15. Folosește tigăi, vase și forme de gătit potrivite pentru preparatele pe care le pregătești. Vasele excesiv de mari pentru alimentele pe care le gătești vor risipi energie.
16. Și alegerea dimensiunii plitei în funcție de mărimea vasului este importantă. Un ochi de aragaz mai mare va risipi mai multă energie.


17. Folosește capace pentru a menține căldura, în cazul în care rețeta nu îți cere contrariul.
18. Folosește un termometru. Oprește aragazul odată ce temperatura dorită a fost atinsă.


19. Optează pentru materiale mai eficiente pentru gătit. Tigăile cu fund de cupru se încălzesc mai repede decât oțelul inoxidabil, iar tigăile din fontă rețin căldura mai eficient.
20. În cazul în care ai plită electrică, curăță inelele pentru a le menține eficiența. Resturile lipite de inele absorb căldură, făcându-le mai puțin eficiente.

Sursa foto: PickPik