Stiri

Garda de Mediu Vaslui, amenzi de 5.000 de lei în fiecare zi din primele opt luni ale acestui an

6
min
30/9/2022

Au avut loc 613 controale, soldate cu 96 de amenzi aplicate în cuantum total de 1.267.000 lei, 72 de avertismente şi 19 sesizări penale.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Vaslui al Gărzii Naţionale de Mediu au dat amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei în primele opt luni ale anului, pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul gestionării deşeurilor.

19 sesizări penale

Potrivit unei informări prezentate de conducerea instituţiei joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Vaslui, în perioada menţionată, au avut loc 613 controale, soldate cu 96 de amenzi aplicate în cuantum total de 1.267.000 lei, 72 de avertismente şi 19 sesizări penale.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

"Principalele neconformităţi sancţionate au fost: nerespectarea măsurilor impuse de conformare la legislaţia de mediu, lipsa autorizaţie de mediu, desfăşurarea de activităţi fără a deţine acord de mediu, lipsă evidenţă gestiune deşeuri, nedepunerea la termen a declaraţiilor la fondul pentru mediu, gestionarea necorespunzătoare a ambalajelor de produse fitosanitare, abandonarea deşeurilor în spaţii neautorizate sau afectarea calităţii aerului prin arderea resturilor vegetale", a declarat comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Vaslui al Gărzii de Mediu, Gabriel Laic.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Totodată, au fost verificate 50 de administraţii publice locale, fiind aplicate 45 avertismente şi 30 amenzi în valoare de 406.500 lei pentru neasigurarea spaţiilor necesare în vederea colectării separate a deşeurilor şi lipsa informărilor locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deşeurilor din cadrul localităţilor.

Conform specialiştilor Gărzii de Mediu, autorităţile locale nu au asigurat colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase şi nu au acţionat pentru refacerea şi protecţia mediului.

Sursa foto: Facebook/ Garda Naţională de Mediu