Solutii

Program de învățare hibrid cu tematica ecoturism pentru copii și tineri

3
min
20/11/2020

Tineri din comunități mici învață să desfășoare activități destinate ecoturismului, proiectând și implementând activități de explorare și valorificare a patrimoniului local.

187 de tineri, din 90 de localități, între 13 și 20 de ani s-au înscris în #edulab – programul care îmbină interesele de dezvoltare personală și profesională cu oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România. Programul este desfășurat de Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF).

#edulab este un program de învățare hibrid în care tinerii din mediul rural dezvoltă competențe necesare fie ca angajați responsabili, fie ca antreprenori creativi în activități destinate ecoturismului, prietenoase cu mediul, proiectând și implementând activități de explorare și valorificare a patrimoniului local. Alegând să participe pe durata anului școlar 2020-2021 la una dintre cele trei tematici, Port Popular, Producători Locali și Trasee Turistice, tinerii învață despre patrimoniul natural și cultural al zonei, contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui, înțeleg principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, folosesc creativ și sustenabil resursele din comunitate, își dezvoltă simțul antreprenorial.

Tinerii au, la alegere, 9 nano-specializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitate: de la realizarea unui caiet cu simbolurile rurale locale, la prezentarea și încărcarea într-o hartă online a micilor producători din zonă, până la interpretarea și organizarea de trasee turistice.

Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare prin proiecte de serviciu în folosul comunității, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte, dar și comunități mici cum este Baia-Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii. În acest mod, tinerii se descoperă pe sine, propria comunitate, învață lucruri noi și dobândesc încredere în sine. Cu atât mai mult, într-o perioadăde criză, precum o pandemie, a avea o misiune și o echipă cu care să o îndeplinești este un puternic motiv de mobilizare și de orientare pozitivă, iar #edulab oferă acum acest context pentru 182 de tineri”, a declarat Anca Gaidoș, director operațional al Noi Orizonturi.

Primele trei specializări sunt create și conduse de promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumain pentru specializare de Port Popular, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializare de Producători Locali și Schubz – Centrul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea de Trasee Turistice. „Noi credem că am găsit o soluție la provocările școlii online și ea poartă numelede #edulab. Oferim elevilor oportunitatea de a se pregăti în nano-specializări relevante pentru ecoturism într-o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături mentori și experți cu care colaborează Noi Orizonturi urmată de activități practice și proiecte derulate de tineri în localitatea lor (offline) cu susținerea liderilor adulți locali care pot fi profesori, bibliotecari, agenți de turism etc”, a mai transmis Gaidoș.