Stiri

Șeful Gărzii Forestiere Suceava consideră că nu va exista o criză a lemnului de foc

5
min
21/6/2022

Mihai Gășpărel spune că în județul Suceava se folosește mai puțin lemn de foc prin folosirea unor instalații mai performante sau folosirea altor resurse pentru asigurarea încălzirii.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a apreciat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că pentru viitor trebuie ca oamenii să se gândească la soluții alternative la încălzirea cu lemn de foc și că deja în comunitățile rurale se fac asemenea investiții.

Gășpărel a spus că, în prezent, cantitatea de lemn de foc folosită anual în județul Suceava care era estimată la 1,5 milioane de mc, s-a diminuat mult prin folosirea unor instalații mai performante sau folosirea altor resurse pentru asigurarea încălzirii.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

„Unul dintre motivele pentru care s-a restrâns eliberarea de certificate verzi pentru biomasă a avut ca fundament această cifră, dar trebuie de înțeles că este o cifră de la nivelul anului 2011, ce pleacă de la recensământul din acel an și pleacă de la un calcul care vizează numărul de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. 

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Din 2011 până în 2022 au trecut 11 ani, iar oamenii s-au conectat la rețeaua de gaze, au început să utilizeze mecanisme ecologice de producere a căldurii și vorbim de pompele de căldură pentru că încep să se folosească din ce în ce mai mult.

Pe de altă parte se utilizează centrale cu randament mult mai bun, pe peleți, centrale cu gazeificare și nu mai vorbim atât de mult de soba clasică. Totodată, populația din mediul rural a suferit o fluctuație.

La finalul recensământului din acest an cred că vom avea o imagine mult mai clară”, a spus Gășpărel.

Sursa foto: Facebook