Stiri

Pădurile de mangrove, unele dintre cele mai importante ecosisteme ale lumii, afectate de schimbările climatice

4
min
6/7/2022

Descoperirile sugerează că schimbările climatice pot avea un impact semnificativ asupra acestui sistem de „carbon albastru”.

Pădurile de mangrove joacă un rol vital în sănătatea planetei noastre. Copacii și arbuștii absorb o cantitate substanțială de emisii de gaze cu efect de seră, ajută la protejarea comunităților de creșterea nivelului mării și acționează ca pepiniere pentru pești.

Aceste păduri de coastă sunt al doilea cel mai bogat ecosistem în carbon din lume, putând stoca peste 1.000 de tone de carbon într-un singur hectar – cam de dimensiunea unui teren de fotbal.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Acest lucru este posibil prin captarea elementului chimic din aer și depozitarea acestuia în frunze, ramuri, trunchiuri și rădăcini, indică Eurek Alert.

Dar, în ciuda eforturilor de mediu pentru a preveni pierderea acestor ecosisteme importante, ele sunt încă în pericol. Un nou studiu, realizat de Universitatea din Portsmouth și facilitat de organizația de cercetare Operațiunea Wallacea, a dezvăluit modul în care carbonul stocat din atmosferă în resturile lemnoase mari este procesat de organisme.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Descoperirile sugerează că schimbările climatice pot avea un impact semnificativ asupra acestui sistem de „carbon albastru”.

Sursa foto: Flickr