Stiri

Populațiile de moluște native de pe coasta Israelului au scăzut cu 90% din cauza schimbărilor climatice

3
min
7/1/2021

Este cea mai mare pierdere de diversitate oceanică, din cauza climei, din câte au fost documentate până acum și este raportată în estul Mării Mediteraneene, unul dintre locurile de pe Pământ care se încălzesc cel mai repede.

Potrivit unui nou studiu, care a analizat vietățile marine de pe costa de 200 de kilometri a Israelului, timp de patru ani, populațiile de moluște native au scăzut cu 90% pentru că nu pot tolera creșterea temperaturii apei. Oamenii de știință avertizează că dispariția nevertebratelor subtidale (care se află la adâncimi mici) se poate observa, cel mai probabil, și în țările din regiune și că va continua să se extindă spre vest, spre Grecia și alte țări, pe măsură ce temperaturile cresc.

Lucrarea – publicată în Proceedings of theRoyal Society B – estimează că populațiile de moluște native au scăzut până la 12% în substraturi sedimentare subtidale superficiale și până la 5% pe substraturi stâncoase. Murexul, de exemplu, este un melc care a fost utilizat în toată Marea Mediterană încă din epoca romană pentru a obține vopseaua violet pentru îmbrăcăminte. Paolo Albano, unul dintre autorii lucrării, a declarat că nu s-a găsit nici măcar un membru al acestei specii pe cei 200 km de coastă, în studiul de patru ani.

Magnitudinea (n.r. dezastrului) a fost complet neașteptată. Mă așteptam la un peisaj cu care sunt foarte obișnuit, ca specialist în Mediterană, dar îmbogățit cu câteva specii exotice care au pătruns prin canalul Suez. Dar ce am găsit a fost un deșert, lipsit total chiar și de speciile obișnuite din Mediterană”, a declarat biologul marin de la Universitatea din Viena. „Aceasta este cea mai mare pierdere de diversitate oceanică, din cauza climei, din câte au fost documentate până acum.”

Moluștele reprezintă 23% din toate organismele marine. Pe lângă furnizarea de carne pentru industria fructelor de mare, acestea joacă un rol esențial în reglarea chimiei oceanului prin reciclarea nutrienților și eliminarea azotului și a fosforului. În parte, acest rol ar putea fi preluat de noile specii tropicale invazive din Marea Roșie, dar rezultatele preliminare au sugerat că nu vor îndeplini același rol ecosistemic ca și cele native pierdute.

Cauza acestui dezastru, cred oamenii de știință, o reprezintă schimbările climatice declanșate de om. Coasta Israelului, care este una dintre cele mai fierbinți părți ale Mediteranei, a suferit o creștere a temperaturii de 3 grade între 1980 și 2013. Temperatura medie de suprafață este de 32 de grade.