Stiri

Sute de eprubete conținând sânge au fost aruncate pe câmp în Dolj, într-o arie protejată

2
min
19/4/2024

Aproximativ 500 de flacoane, colectate de Garda de Mediu Dolj.

Sute de eprubete conținând sânge au fost descoperite pe terenul din apropierea comunei Ghindeni, situată în județul Dolj. Aceste recipiente au fost aruncate pe o suprafață de aproximativ 70 de metri, într-o zonă naturală protejată, care este monitorizată cu camere video. Autoritățile locale din zonă au informat Garda de Mediu și poliția, care au început investigațiile. O ipoteză inițială sugerează că eprubetele ar putea proveni de la cabinetele veterinare locale, transmite euronews.ro.

Inițial, eprubetele aruncate pe teren au fost descoperite de către un cetățean în timpul weekendului.

Cătălin Prioteasa, viceprimar Malu Mare: ”Ieri au fost descoperite de un cetățean, astăzi de dimineață am primit și eu informația, am venit cu cei de la mediu, cu colega mea doamna inginer, după care au fost sesizate autoritățile abilitate pentru a le ridica și a le face analize. Acum să vedem dacă a fost ceva… ceva grav. Pe unele dintre fiole scria cabaline.”

Reprezentanții Gărzii de Mediu au intervenit prompt pentru a colecta deșeurile medicale și au emis un comunicat oficial în care au confirmat că este vorba despre câteva sute de fiole conținând un lichid brun-roșcat, cel mai probabil sânge, mai transmite sursa citată.

”La control au participat inclusiv polițiștii din cadrul Serviciului Criminalistic care au ridicat 466 de flacoane de recoltat cu conținut de lichid brun roșcat ce pare a fi sânge, lamele pentru analiză, flacoane medicamente, precum și documente care concluzionează că deșeurile medicale provin din activitatea unor cabinete veterinare”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Dolj.

Zona în care au fost aruncate eprubetele cu sânge aparține comunei Ghindeni. Este important de menționat că această zonă este și o arie protejată. Cu toate acestea, se constată că tone de gunoaie sunt depozitate ilegal în această locație în fiecare săptămână.

Florin Rădulescu, primar Ghindeni: ”Sunt drumuri de acces de la drumul național, pe care pot foarte ușor să vină noaptea să arunce câte o mașină de gunoaie și a doua zi ne pomenim cu grămezile de gunoi. Chiar dacă noi astăzi facem curățenie, în cel mult două trei săptămâni de zile, e ca și cum n-am fi făcut nimic. Aici este arie protejată, că de asta împreună cu cei de la arii protejate am și montat camera, am și făcut curățenie aici.”

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Dolj au confirmat că desfășoară o anchetă pentru a identifica persoanele responsabile de aruncarea materialelor sanitare pe câmp.