Stiri

Zeci de fermieri au aruncat 7.000 de litri de lapte într-o groapă de gunoi

4
min
6/7/2023

„De la 1 aprilie o să aruncăm în fiecare județ”, au avertizat aceştia.

Zeci de fermieri din mai multe judeţe din România au aruncat mii de litri de lapte în groapa de gunoi a unei ferme private.

Fermieri din Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, precum şi din alte zone ale ţării s-au adunat  miercuri în judeţul Sălaj, pentru a arunca aproximativ 7.000 de litri de lapte, potrivit Radio România Cluj.

Gestul a venit în semn de protest faţă de preţurile oferite de procesatori la achiziţie. Fermierii au spus că acestea sunt „în scădere accelerată, cu 30 de bani lunar”.

„În afară de asta, ne lasă în afara contractului și suntem puși în imposibilitatea de a mai livra lapte, deci nu mai avem ce să facem cu laptele”, a spus un fermier pentru sursa citată.

Acesta a adăugat că gestul provine dintr-un sentiment de „disperare”, pentru că pentru obţinerea laptelui „s-a muncit foarte mult şi e cheltuială mare”.

„De la 1 aprilie (o) să aruncăm în fiecare județ, fiecare cooperativă n-o să mai aibă ce să facă cu laptele și o să îl deversăm în canalizare”, a mai spus el.

Fermierul a menţionat că procesatorul i-a oferit doi lei pe un litru de lapte, în condiţiile în care fermierii din România nu primesc „un sprijin real”, precum cei din ţările vecine, astfel că preţul de producţie al laptelui românesc este „mai mare şi necompetitiv”.

Însă, într-un răspuns transmis către Green News, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat că a acordat „mai multe măsuri de sprijin pentru crescătorii de vaci de lapte” în 2022 și va continua acest demers şi în 2023.

În 2022, prin HG. 1155/2022 a fost aprobat plafonul alocat schemei de sprijin cuplat. În sectorul vacă lapte acesta a fost de 99.324.810 euro, iar cuantumul alocat a fost de 347 euro. Mai mult, ajutorul național tranzitoriu (ANT) în sectorul zootehnic pentru specia bovine pentru anul de cerere 2021 a prevăzut, prin HG 294/2022, 18.516.917 de euro pentru ANT 7-schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, iar cuantumul alocat a fost de 19 euro/tona de lapte.

Ordonanţa de urgenţă nr. 154/2022 a instituit o schemă de ajutor de stat sub formă de grant acordat, operatorilor din industria de fabricare a produselor lactate în scopul prelucrării şi procesării laptelui crud materie primă. Suma alocată pentru beneficiarii cu cod CAEN 1051, pentru fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, a fost de 13.270,00 mii euro, din care s-au acordat 7.721,298 euro pentru 133 de beneficiari.

Sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ) pentru anul de cerere 2023 prevede un buget total alocat pentru sectorul vacilor de lapte de 101.400.000 euro, iar cuantumul propus este de 338 euro/cap.

Ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 prevăd 18.524,000 mii euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte.

MADR a mai acordat şi alte măsuri de sprijin, precum un ajutor de stat de 44 de milioane de euro pentru crescătorii de bovine în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, prin Ordonanța de urgență nr. 3/2023. Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 250.000 euro. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 73 euro/cap vacă de lapte.

„Având în vedere faptul că la baza acordării măsurile de sprijin se află legislația europeană, legislație pe care o respectă toate statele membre, formele de sprijin menționate anterior respectă regulile de acordare și implementare impuse tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

„De asemenea menționăm că nu deținem informații oficiale și concrete privind formele de sprijin pe care statele menționate de către dumneavoastră le acordă crescătorilor de vaci de lapte”, au transmis reprezentanţii MADR pentru Green News.

Foto: jcomp/Freepik