Stiri

Top 5 animale pe cale de dispariţie în Europa din cauza oamenilor

4
min
16/3/2023

România are una dintre cele mai mari populaţii de râs din Europa, animalul fiind una dintre speciile pe cale de dispariţie pe continentul nostru.

Populaţiile globale de animale sălbatice au scăzut cu 69% în medie, comparativ cu anul 1970, potrivit unui raport WWF din 2022.

Luna aceasta, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a spus că oamenii au eşuat într-un mod „abject” să protejeze „diversitatea magnifică a vieţii de pe planeta noastră”.

„Activitățile umane distrug pădurile, junglele, terenurile agricole, oceanele, râurile, mările și lacurile care au fost odinioară înfloritoare. Un milion de specii sunt pe cale de dispariție, din cauza distrugerii habitatelor, a poluării cu combustibili fosili și a agravării crizei climatice. Trebuie să punem capăt acestui război împotriva naturii”, a spus el.

Iată câteva dintre animalele pe care Europa riscă să le piardă, potrivit euronews.com.

Vulpea arctică

Doar aproximativ 450 de astfel de carnivore albe au mai rămas în Uniunea Europeană. Vulpea arctică are o prezenţă redusă în Finlanda şi Suedia, însă există populaţii mai mari în Rusia.

Iniţial, animalul a fost pe cale de dispariţie din cauza vânătorii pentru blana sa, iar acum se confruntă cu o nouă amenințare din cauza schimbărilor climatice - pe măsură ce tundra arctică de care depinde dispare.

Rechinul vulgar

Al doilea rechin ca mărime din lume se află acum pe lista IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), întrucât este pe cale de dispariție.

Rechinul vulgar a fost vizat timp de secole întregi de pescuitul cu harpoane şi plase, iar atunci când înoată în jurul oceanului trebuie să se ferească de nave şi de capturi accidentale.

Anghila europeană

Peştele este listat ca fiind pe cale critică de dispariţie de către IUCN Şi se confruntă cu o gamă largă de ameninţări, de la schimbări climatice la poluare.

Populaţia de anghile a scăzut cu 90% în doar câteva decenii.

Râsul

Această felină cu urechi ascuțite este cu siguranță unul dintre cele mai carismatice mamifere pe care riscăm să le pierdem în Europa.

Râsul iberic și râsul eurasiatic sunt două dintre cele cinci specii mari de carnivore rămase încă pe continent. Prima este cea mai amenințată specie de feline din lume, endemică în Spania și Portugalia.

Ecologiștii au avertizat că populația de râs eurasiatic s-ar putea prăbuși în curând în Franța. Dar Suedia tocmai le-a acordat vânătorilor licențe pentru a ucide un total de 201 de râși.

România are una dintre cele mai mari populaţii de râs din Europa.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Imagini rare cu un râs într-o pădure din Hunedoara

Foca călugăr mediteraneană

Foca călugăr mediteraneană este o vedere rară în apele europene, având în vedere statutul său pe cale de dispariție.

Începând cu 2015, s-a estimat că mai puțin de 700 dintre aceste foci supraviețuiesc în trei sau patru subpopulații izolate din Marea Mediterană, în special Marea Egee, arhipelagul Madeira și zona Cabo Blanco din nord-estul Oceanului Atlantic.

Se crede că sunt cele mai rare specii de Pinniped (foci) din lume.

Foto: wirestock/Freepik