Stiri

Danemarca va lansa o schemă de responsabilitate extinsă a producătorilor de ambalaje

2
min
4/4/2023

Responsabilitatea extinsă a producătorului pentru ambalaje va intra în vigoare în Danemarca începând cu 1 ianuarie 2025.

Responsabilitatea extinsă a producătorului pentru ambalaje va intra în vigoare în Danemarca începând cu 1 ianuarie 2025.

Astfel, producătorii vor fi trași la răspundere pentru costurile asociate cu reciclarea ambalajelor.

Conform noilor reguli, producătorii vor trebui să ramburseze municipalitățile pentru colectarea și sortarea deşeurilor gospodăriilor. Contribuțiile lor financiare sunt menite să descurajeze ambalajele excesive și să încurajeze utilizarea ambalajelor reciclabile sau reutilizabile, potrivit elretur.dk.

Potrivit Ministerului danez al Mediului, noile măsuri vor afecta 41.000 de companii. În plus, vor fi stabilite și taxe pentru curățarea deşeurilor de plastic de unică folosință.

Pentru a ușura sarcinile administrative ale producătorilor care au cantități mici de ambalaje, sistemul danez a stabilit un prag de opt tone de ambalaje. Producătorii sub acest prag sunt şi ei supuși costurilor de responsabilitate a producătorului pentru gestionarea deșeurilor, dar trebuie să furnizeze mai puține informații despre ambalajele lor. Pragul va fi reevaluat în 2027.

Foto: Freepik