Life Style

Alergia la polen, tot mai des întâlnită. Schimbările climatice joacă aici un rol decisiv

4
min
17/5/2022

Sezonul alergiilor se înrăutățește de la an la an și durează mai mult.

Explicația este una cât se poate de științifică: schimbările climatice. Felul în care aceste schimbări climatice afectează plantele alergene este de așteptat să înrăutățească situația, în detrimentul sănătății și al economiilor.

Din cauza schimbărilor climatice, copacii și plantele încep să producă mai mult polen și mai devreme decât de obicei.

Citește și: Schimbările climatice văzute de micii fermieri din România - de la percepție, la strategii de adaptare

Temperaturile mai calde fac ca unele plante să accelereze creșterea și să producă polen mai devreme și pentru mai mult timp. „Sezonul fără polen se scurtează”, spune Traidl-Hoffmann, până la punctul în care avem polen în aer tot anul.

În plus, prezența poluării și a dioxidului de carbon în aer stimulează producția de polen și schimbă proteina polenului în sine, făcându-l mai agresiv.

Citește și: Bugetul Rabla Plus pentru persoane juridice s-a epuizat aproape imediat după pornirea programului

De asemenea, sezonul pentru polenul de mesteacăn, o cauză majoră a rinitei alergice (cunoscută ca febra fânului) se prelungește din cauza schimbărilor climatice

Un studiu recent din SUA a constatat că vremea mai caldă și nivelurile mai ridicate de CO2 în atmosferă au făcut ca sezoanele de polen din America de Nord să înceapă în medie cu 20 de zile mai devreme, copacii eliberând cu aproximativ 20% mai mult polen.

Sursa foto: PxHere