Stiri

Europa a pierdut jumătate din zonele sale umede în ultimii 300 de ani. Ce animal le poate salva

3
min
24/2/2023

Jumătate din zonele umede în Europa, Statele Unite si China au fost distruse în ultimii 300 ani, iar câteva ţări – inclusiv Marea Britanie, Irlanda și Germania – au pierdut mai mult de 75%, potrivit unor studii recente.

La nivel global, a dispărut o zonă umedă de mărimea Indiei.

Până în prezent, nu se știe câte zone umede au rămas – estimările anterioare sugerează că între 28% si 87% din zonele respective au fost distruse începând cu anul 1700. Pentru prima dată, oamenii de știință au combinat istoricul înregistrărilor globale cu hărțile zonelor umede din prezent pentru a crea o imagine de ansamblu mult mai precisă. Astfel, s-a constatat că 20% din totalul estimat al zonelor umede au fost distruse, potrivit The Guardian.

Europa, însă, a fost cea mai afectată regiune. Irlanda a înregistrat o pierdere de peste 90% dintre zonele umede, Germania, Lituania si Ungaria mai mult de 80%, iar Marea Britanie, Olanda şi Italia mai mult de 75%.

Mai poţi citi şi: Top 7 specii de animale din România caresunt ameninţate de schimbările climatice

În ciuda faptului că unele regiuni au fost foarte grav afectate, imaginea de ansamblu ne arată că încă mai pot fi salvate multe zone umede, potrivit specialiştilor. „Acestea sunt veşti bune – nu este prea târziu pentru a proteja majoritatea zonelor umede din lume”, a spus cercetătorul Etienne Fluet-Chouinard de la Universitatea Stanford.

Însă, există un animal care poate opri pierderea zonelor umede: castorul, potrivit BBC.

Rozătoarea creează baraje pe căile navigabile pentru a dezvolta un iaz, înăuntrul căruia construieşte o „cabană”, unde se poate proteja de prădători.

Tehnica folosită este aceea de a ronțăi trunchiuri de copac până când se desprind, iar acestea sunt folosite alături de crengi ca materiale de construcţie, având pietre la bază şi noroi şi plante pentru a sigila zidul din amonte al barajului.

Mai poţi citi şi: Top 3 specii de plante din România caresunt ameninţate de criza climatică. FOTO

Barajul cauzează inundaţie şi încetineşte curgerea apei, creând astfel o zonă care se păstrează umedă mai mult timp.

„Asta transformă simple cursuri de apă în ecosisteme de zone umede”, a spus Emily Fairfax, ecohidrolog la Universitatea Statului California.

„Cantitatea de mâncare și apă disponibilă în zonele umede oferă habitatul ideal pentru specii diverse. De aceea, castorii sunt cunoscuți drept specii-cheie”, a adăugat ea.

Zonele umede sunt importante pentru biodiversitate: mai mult de 40% din speciile planetei trăiesc și își perpetuează specia în cadrul lor, potrivit The Guardian. De asemenea, purifică apa, protejează împotriva inundațiilor și îmbunătățesc starea fizică a oamenilor din zonele urbane.

„Zonele umede sunt de fapt supereroii acestei lumi şi ne pot oferi cele mai bune soluţii pentru a opri distrugerea climatului. Trebuie să facem tot ce putem, nu doar pentru a opri pierderea a 20% dintre zonele umede, ci pentru a inversa procesul şi a crește numărul zonelor umede urgent”, a spus cercetătorul Christian Dunn de la Universitatea Bangor din Ţara Galilor.

Foto: Freepik