Stiri

Plângere penală împotriva Spitalului de Urgență Suceava pentru distrugerea cuiburilor de ciori, făcută de Garda de Mediu

4
min
14/10/2022

Acțiunea spitalului este considerată o infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Ciorile sunt ocrotite de lege, de aceea Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales cu plângere penală, făcută de Garda de Mediu, din cauză că a distrus cuiburile de ciori din curtea Spitalului Vechi.

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, Adriana Iordache, a declarat că acțiunea spitalului este infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Comisarul-șef Adriana Iordache a declarat că în urma unui apel la Garda Națională de Mediu și a unei sesizări primite în luna mai a acestui an, cu privire la distrugerea cuiburilor de ciori, comisarii de mediu au mers la spital și au constatat că aspectele semnalate se confirmă.

„În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde. 

O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a arătat Adriana Iordache. Ea a mai spus că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor, efectuată de o firmă privată, la comanda Spitalului Județean.

Sesizarea penală făcută de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a solicitat Poliției să facă cercetări. Fiind vorba despre o faptă încadrată ca infracțiune, spitalul a scăpat ieftin doar cu amendă; cealaltă variantă era ca persoana din spital care a comandat distrugerea cuiburilor să ajungă la închisoare.

Sursa foto:Flickr/ Carsten ten Brink