Stiri

Top 3 specii de plante din România care sunt ameninţate de criza climatică. FOTO

3
min
24/2/2023

Printre plantele pe care ţara noastră riscă să le piardă se află o floare care nu mai poate fi găsită nicăieri în lume.

România are 140 de specii pe cale de dispariţie, inclusiv 14 specii de plante, iar activiştii de mediu avertizează că schimbările climatice le accelerează extincţia.

Potrivit listei roşii a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) din martie 2020, România riscă să piardă şi 10 specii de mamifere, 22 de specii de peşti, două specii de reptile, 25 de specii de moluşte, 42 de specii de nevertebrate şi opt specii de fungi.

Mai poţi citi şi: Top 7 specii de animale din România care sunt ameninţate de schimbările climatice

În total, ţara noastră are 732 de specii şi subspecii de vertebrate şi câteva mii de specii de nevertebrate.

Iată trei dintre cele 14 specii de plante la risc de extincţie, pentru care criza climatică ar putea însemna un sfârşit accelerat, conform unei liste transmise exclusiv pentru Green News de specialiştii WWF România.

1. Garofița Pietrei Craiului - Dianthus callizonus

Este o floare endemică Parcului Național Piatra Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. Trăiește în special pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, printre grohotișuri, sau la limita superioară a pajiștilor alpine.

2. Bujorul românesc - Paeonia peregrina

Este prezentă pe coaste pietroase, aride, pe nisipurile cordonului litoral, prin luminișuri și tufărișuri din Podișul Nord Dobrogean, fiind o specie de interes conservativ. În prezent, specia este amenințată de înlocuirea coastelor pietroase, aride, a luminișurilor și tufărișurilor cu terenuri arabile, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

3. Vinețele - Centaurea jankae

Endemică pentru Dobrogea, vegetează pe coaste aride (uscate), pietroase, uneori în semănături. Principalele amenințări în acest moment sunt pășunatul neintensiv în amestec de animale, secete și precipitații reduse, depozitarea materialelor inerte.

Foto principală: Ministerul Mediului