Stiri

Au fost descoperite 28 de virusuri ancestrale blocate într-un ghețar din China

5
min
3/5/2020

Cercetătorii avertizează că odată cu încălzirea globală și topirea inevitabilă a ghețarilor, vor apărea viruși extrem de periculoși

Cercetătorii avertizează că odată cu încălzirea globală și topirea inevitabilă a ghețarilor, vor apărea viruși blocați în gheață de zeci de mii de ani, mulți dintre ei necunoscuți științei de astăzi și cu care e imposibil de luptat, putând face un număr uriaș de victime.

Conform livescience.com, oamenii de știință au descoperit 28 de virusuri necunoscute într-un ghețar de pe Platoul Tibetan nord-vestic al Chinei. Studierea acestora ne poate ajuta să știm ce tipuri au evoluat în diferite climate și medii de-a lungul timpului, au declarat cercetătorii într-un studiu publicat laînceputul anului.

"În cel mai rău caz, această topire a gheții, cauzată de  schimbările climatice, ar putea elibera agenți patogeni periculoși în mediu. Dacă se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să știm cât mai multe despre acești viruși”, au mai scris cercetătorii.

Studierea microbilor glaciari antici poate fi o provocare pentru oamenii de știință, asta pentru că este extrem de ușor să contaminezi mostre de miez de gheață cu bacterii moderne. Astfel, cercetătorii au creat un nou protocol pentru prelevarea de probe microbiene și virale sterile, asta și pentru că pentru mostrele luate din calota glaciară Guliya de pe Platoul Tibetan, colectate în 1992 și 2015, nu au fost luate măsuri speciale pentru a evita contaminare amicrobiană în timpul forării, manipulării sau transportului de bază. Cu toate acestea interiorul ghețarului nu a fost contaminat.

Experimentul a relevat 33 de grupuri de virus în nucleele de gheață. Dintre acestea, 28 erau necunoscute anterior științei, au declarat cercetătorii. "Microbii diferă semnificativ în cele două nuclee de gheață," au scris mai scris cercetătorii în studiu.

"Suntem foarte departe de a descoperi întreaga diversitate de virusuri de pe Pământ," a declarant și Chantal Abergel, cercetător în virologie de mediu la Centrul Național francez de Cercetare Științifică. Așadar, conform oamenilor de știință, încălzirea globală poate aduce în timp și noi tipuri de viruși care pot îmbolnăvi zeci sau chiar sute de mii de oameni.  

credit foto: Daily Express UK