Stiri

A început goana după ambalajele care pot fi valorificate în sistemul garanție-returnare

1
min
10/4/2024

Copii din medii defavorizate caută în tomberoane ambalaje, pentru a face rost de bani.

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, România a demarat programul „Hora Reciclării“, prin care majoritatea ambalajelor din plastic, sticlă și metal sunt marcate cu sigla RetuRo.

Pentru aceste ambalaje se aplică o garanție de 50 de bani, sumă ce este restituită la returnarea ambalajului în orice magazin care comercializează astfel de produse.

Această inițiativă a determinat o creștere semnificativă a reciclării în rândul românilor, inclusiv în cazul familiilor defavorizate sau al copiilor trimiși la cerșit, care acum caută în containere pentru a colecta ambalaje și a câștiga un venit suplimentar, asigurându-și astfel nevoile de bază.

Scopul sistemului este educarea populației, deoarece România se află la coada clasamentului în rândul țărilor europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, depășind doar Malta la acest capitol.

În anul 2023, rata de reciclare era de 13,7%, cu 41,3% mai mică decât ținta stabilită pentru anul 2025. Această inițiativă își propune să schimbe această situație, implicând populația în procesul de reciclare și promovând responsabilitatea față de mediu în întreaga societate, conform replicaonline.ro

Astfel, din ce în ce mai mulți români, fie din proprie inițiativă, fie din nevoia de a face față situațiilor dificile, s-au angajat în activități de reciclare. Odată cu implementarea sistemului RetuRo, tomberoanele și coșurile de gunoi au devenit obiective pentru oamenii nevoiași, care, pentru a obține un venit suplimentar, caută ambalaje SGR în aceste locuri.