Stiri

În 2020 omenirea a generat o concentrație record de gaze cu efect de seră

2
min
2/5/2022

În ciuda blocajelor impuse pe fondul pandemiei, emisiile de dioxid de carbon și de gaz metan au fost mai mari decât media ultimilor zece ani.

Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), poluarea în astfel de cantități va determina în final ca temperaturile să crească cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, nivel stabilit prin Acordul de la Paris ca fiind maxim pentru a mai putea preveni efectele încălzirii globale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete.  Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a atras atenția asupra faptului că “suntem foarte departe de a ne atinge obiectivele. Trebuie să ne revizuim sistemele industriale, energetice și de transport și întregul mod de viață”, ne informează Biziday.

Potrivit cercetătorilor, ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație similară de dioxid de carbon în atmosferă a fost în urmă cu 3-5 milioane de ani, când temperaturile erau cu 2-3 grade Celsius mai mari decât în prezent, iar nivelul mării era cu 10 – 20 de metri mai ridicat.

Orașul scoțian Glasgow va găzdui, începând de duminică, conferința ONU privind schimbările climatice, despre care specialiștii afirmă că ar putea fi “ultima șansă a lumii de a limita creșterea temperaturii globale peste limita stabilită la Paris, în 2015”. Potrivit experților, mizele pentru planetă sunt uriașe, iar printre acestea se numără impactul asupra mijloacelor de existență economice din întreaga lume și stabilitatea sistemului financiar global, în viitor.

Un sondaj realizat de Reuters a relevat că atingerea obiectivului Acordului de la Paris de emisii nete de carbon zero va necesita anual investiții în tranziția la “energie verde” în valoare de 2% – 3% din economia mondială, până în 2050. Până acum, economiile dezvoltate nu și-au îndeplinit angajamentul din 2009 de a oferi o sută de miliarde de dolari pe an pentru climă țărilor mai sărace până în 2020. Oficiali din mai multe state au solicitat luni după-amiază ca acest termen să fie decalat până în 2023. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a declarat sâmbătă că țara sa, cel mai mare exportator de petrol din lume, își propune să atingă emisii zero de gaze cu efect de seră, în mare parte produse prin arderea combustibililor fosili, până în 2060 – cu 10 ani mai târziu decât Statele Unite.