Stiri

Copernicus: Norul de nisip din Sahara a condus la o scădere a calității aerului în Europa

3
min
10/2/2021

Norul de praf saharian, care a ajuns deasupra României duminică noapte, a colorat sâmbătă cerul în galben în sudul Franței.

Acești nori de praf au adus cu ei niveluri ridicate de concentrații de particule PM10. Am observat valorile calității aerului reducându-se semnificativ în regiunile afectate”, a comentat Mark Parrington, om de știință în cadrul serviciului european de monitorizare a atmosferei Copernicus.

Datele publicate pe site-ul Copernicus prezintă vârfuri ale concentrației PM10 de circa 50 micrograme pe metru cub în Marsilia sau Lyon şi de peste 60 în Barcelona. Cel mai mare volum din acest praf de nisip din Sahara purtat de vânturile nordice ascendente, un fenomen care se manifestă de obicei mai târziu în an, s-a concentrat sâmbătă în sudul Franței. Acolo, cerul s-a colorat în roșu sau galben și cantități mari de praf s-au depus pe sol, "frapant pe suprafețele acoperite de zăpadă din Alpi și Pirinei", a remarcat Copernicus.

Norul de praf, care s-a ridicat până la o altitudine de cinci kilometri în atmosferă, a condus la depunerea a unor cantități de mai multe micrograme de particule pe metru pătrat pe o regiune extinsă din sudul Europei între 4 şi 8 februarie, un volum "de câteva sute de ori mai mare" în comparație cu media, se arată în comunicatul serviciului citat. Acest praf poate „agrava problemele respiratorii la oameni, poate avea un impact semnificativ asupra transportului rutier și aerian și poate reduce capacitatea panourilor solare”, a remarcat Copernicus.

Meteorologii români au informat de asemenea că în această perioadă se vor înregistra depuneri de praf saharian în țara noastră. Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut, când praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.

Credit foto: DCBusiness.ro