Stiri

Proiect al ABA Crişuri pentru habitate şi specii acvatice între Oradea şi frontiera cu Ungaria

5
min
8/2/2023

Coridor verde pentru conectarea habitatelor acvatice.

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri Oradea va reface conectivitatea habitatelor şi speciilor dependente de apă pe râul Crişul Repede, aval de Oradea până la frontiera cu Ungaria, pe o lungime de 22 de kilometri, printr-un proiect estimat la 7 milioane de euro, din care a obţinut finanţare pentru serviciile de proiectare din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).


Regimul comunist nu permitea nici libera circulație a peștilor


„În perioada comunistă, toate lucrările hidrotehnice, fie stăvilar, fie baraj, fie prag, nu au avut prevăzute modalităţi tehnice pentru a permite libera circulaţie a peştilor, a faunei acvatice. Prin aceste lucrări de conectivitate se refac nişte braţe moarte, meandre, o luncă inundabilă, dezafectată, astfel încât să coexiste ritmul natural al vieţii unui râu cu lucrarea hidrotehnică, în condiţii cât mai aproape de natural", a declarat marţi, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri, Anca Mihociu.

Prin proiectul "Dezvoltarea complexă a ecosistemului râului Crişul Repede pe sectorul aval Oradea - frontiera româno - maghiară" sunt prevăzute lucrări de eliminare a obstacolelor din calea apelor în zona aflată în aval de municipiul Oradea, cu scopul facilitării reconectării unei porţiuni din fosta luncă.
Aceste măsuri vor duce la refacerea conectivităţii habitatelor şi speciilor dependente de apă din siturile Lunca Inferioară a Crişului Repede (ROSCI0104) şi Valea Alceului, judeţul Bihor (ROSPA0103) pe o lungime de circa 22 km. Proiectul de conectivitate va ţine cont inclusiv de alt proiect, noua pistă de biciclete de pe digul aflat pe malul drept al râului Crişul Repede, pe tronsonul Oradea-Frontiera RO-HU.


Coridor verde pentru conectarea habitatelor acvatice


„Prin cele două proiecte de finanţare, pe acest tronson al râului Crişul Repede, vom avea practic un coridor verde deschis atât pentru cicloturism şi ecomobilitate, cât şi pentru refacerea zonelor umede şi conectivităţii habitatelor acvatice şi terestre," a precizat, în comunicat, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.

Acest tip de proiect pentru conectivitate naturală este printre primele din ţară şi vizează asigurarea condiţiilor favorabile pentru migraţia peştilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor) după modelul omologilor din Ungaria. Cu alte cuvinte, peştii vor putea migra din Tisa până pe Crişul Repede, în apropiere de Oradea. Monitorizarea pe termen mediu şi lung a măsurilor implementate se va face cu ajutorul sistemului de monitorizare fish-friendly.


Poți citi și: Via Transilvanica pune probleme mari de mediu autorităților: 60% din traseu trece prin pădurile României


Bugetul estimat pentru acest proiect este de 7 milioane de euro (inclusiv costuri pentru exproprieri) cu termen de finalizare anul 2026. Până în prezent, pentru proiectele aflate în desfăşurare, ABA Crişuri a obţinut o serie de finanţări, prin fonduri europene şi internaţionale, în valoare de 103 milioane de euro.

foto: Facebook/Apele Române Crișuri