CSR

Şcolile şi liceele din România pot câştiga premii de 250.000 de lei la Campionatul Reciclării

4
min
16/3/2023

Proiectul, desfăşurat între martie şi iunie, oferă premii de zeci de mii de lei în timp ce elevii, părinţii şi profesorii contribuie la o ţară mai curată şi o planetă cu mai puţină risipă.

Şcolile din România pot câştiga premii în valoare totală de 250.000 de lei, în timp ce elevii, părinţii şi profesorii contribuie la o ţară mai curată şi o planetă cu mai puţină risipă.

Campionatul Reciclării este prima campanie naţională de educaţie pentru mediu care are scopul de a promova colectarea separată a deşeurilor şi Sistemul de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, cu ajutorul aparatelor de tip RVM puse la dispoziţie de Kaufland România.

Proiectul este destinat şcolilor primare şi gimnaziale şi liceelor din oraşe şi localităţi unde există magazine Kaufland şi se va desfăşura între lunile martie-iunie, potrivit unui comunicat transmis de Act for Tomorrow.

Citeşte şi: Când are loc Ora Pământului în 2023. Şapte activităţi pe care le poţi face

Şcolile vor putea câştiga premii de zeci de mii de lei în baza punctelor obţinute prin implicarea în activităţile proiectului. Premiul I este în valoare de 100.000 de lei, premiul II – 50.000 de lei, premiul III – 25.000 de lei şi vor exista şi şapte premii regionale în valoare de 12.500 de lei. Bani sunt destinaţi investiţiilor în infrastructura educaţională a unităţilor de învăţământ, în funcţie de nevoile lor.

Programul susţine şi educaţia ecologică, sub forma sesiunilor de formare pentru cadrele didactice, cu scopul de a putea susţine ore de educaţie pentru mediu.

România a ratat ţinta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană în 2020, având o rată de reciclare de sub 15% şi o rată de deşeuri municipale pe care le generăm şi ajung la gropile de gunoi de 70%.

Începând cu 30 noiembrie 2023, în România va fi implementat Sistemul de Garanţie-Returnare, cu scopul de a accelera ratele de colectare a deşeurilor de ambalaje. Estimările arată că în primul an de implementare a sistemului, rata de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic şi metal va fi de 65%, iar în al treilea an va atinge 85-90%, un procent deja atins de 10 ţări europene.

Citeşte şi: Noi tarife de parcare în Bucureşti de la 1 martie 2023. Mărţişorul primit de şoferii maşinilor electrice şi hibride

Şcolile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi și regulamentul competiției.

Campionatul Reciclării este dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO.

„Campionatul Reciclării este mai mult decât un proiect de educație pentru mediu în școli. Este un program care are ca principală misiune mobilizarea comunităților pentru orașe mai curate, pentru a colecta separat deșeurile, având în centrul lui școlile ca agent principal al schimbării”, a spus Andrei Coşuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow.

„România se află în momentul de față într-un punct cheie în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, prin implementarea Sistemului de Garanție-Returnare. Ne bucurăm că, alături de Kaufland România, am reușit să creăm, prin Campionatul Reciclării, prima campanie națională care pune populația față în față cu această infrastructură de colectare, care va ajuta țara noastră să recupereze decalajul acumulat în ultimii ani în ceea ce privește rata de reciclare”, a adăugat el.

Katharina Scheidereiter, CSR Manager la Kaufland România a spus că proiectul este „deosebit de important”, întrucât transformă în realitate viziunea  „'Mai puțin plastic – Circuite închise ', asumată prin strategia REset Plastic a Grupului Schwarz”.

„Proiectul îmbină componenta de educație ecologică cu activitatea de colectare a deșeurilor în automatele de colectare disponibile în magazinele Kaufland din toată țara. Astfel, ne bucurăm că prin această campanie reușim să venim în sprijinul promovării Sistemului de Garanție-Returnare și să desfășurăm în premieră pentru România o campanie națională de educație pentru mediu, concepută pentru a promova această soluție în rândul cetățenilor, și să investim, prin premiile oferite, în sistemul de învățământ românesc”, a mai spus ea.

Citeşte şi: VIDEO Ce cred bucureştenii despre traficul din Capitală

Foto: Freepik