Stiri

Noi tarife de parcare în Bucureşti de la 1 martie 2023. Mărţişorul primit de şoferii maşinilor electrice şi hibride

4
min
16/3/2023

Noile tarife de parcare din București intră în vigoare miercuri, 1 martie.

Cei ce deţin autoturisme electrice şi hibride pentru uz personal, ca persoană fizică, pot folosi gratuit parcările publice de utilitate generală din Bucureşti, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (HCGMB) 706/22.12.2022.

Hotărârea prevede că, pentru a beneficia de gratuitate, posesorii vehiculelor trebuie să înregistreze maşinile în Capitală, în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea autoturismelor nu va necesita elemente de identificare montate pe vehicul, întrucât se realizează digital.

Citeşte şi: Amenzi uriaşe pentru şoferii din Bucureşti care nu explică de ce au parcat neregulamentar

Indiferent de tipul de maşină folosit, cei care folosesc un autoturism în scopuri profesionale trebuie să plătească taxe de parcare obişnuite – adică cei care oferă servicii de ride-sharing şi maşinile pe care sunt expuse reclame la activităţi comerciale.

Cât trebuie să plătească şoferii care nu folosesc autoturisme electrice şi hibrid pentru uz personal

Aceştia, alături de ceilalţi şoferi care nu folosesc maşini electrice sau hibrid, se supun Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (HCGMB) 705/22.12.2022, care stabileşte o zonă unică de tarifare. Aceasta include toate locurile de parcare ce aparţin domeniului public sau privat al Capitalei, potrivit Primăriei Municipiului Bucureşti.

Tariful pentru parcarea de luni până duminică între orele 8:00 şi 20:00 este de cinci lei pe oră.

Citeşte şi: Primăria Sectorului 1 a intensificat ridicarea maşinilor parcate ilegal. Anunţul făcut de Clotilde Armand a stârnit zeci de reacţii

În aceleaşi zile şi acelaşi interval orar, tariful pentru persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţiile publice este de 30 de lei pe zi sau 500 de lei pe lună, iar pentru riverani costul este de 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an.

Tarifele de parcare se pot plăti fie prin una dintre următoarele variante: tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS sau online prin platforme sau aplicații electronice.

Prin plata tarifului orar pentru locul de parcare, şoferilor din Bucureşti li se permite folosirea lui fără rezervarea sau nominalizarea acestuia, au mai spus rezentanţii PMB.

Toate detaliile referitoare la regulamentul de parcare în București se află în anexa hotărârii primăriei.

Foto: tawatchai07/Freepik