Solutii

Paharul creat 100% din hârtie, fără nici un strat de plastic și fără capac, poate fi soluția pentru cele peste 2,5 miliarde de cești de cafea de unică folosință nereciclate

3
min
28/4/2021

Pentru crearea acestui pahar unic, doi parteneri irlandezi au subvenționat cercetări timp de 10 ani.

Dependența de cofeină din Marea Britanie se vede din cantitatea de pahare din plastic folosite anual, aproximativ 35 de miliarde, iar asta înseamnă un cost uriaș pentru mediu. Aruncăm anual peste 2,5 miliarde de cești de cafea de unică folosință, iar aproximativ o jumătate de milion de tone de deșeuri rezultate sunt deversate în gropi de gunoi.

Industria cafelei din Marea Britanie contribuie, de asemenea, la emisiile de carbon despre care guvernul a promis că vor fi neutre până în 2050, iar companiile de cafea caută soluții pentru a rezolva aceste probleme. Astfel s-a născut “Butterfly Cup”, paharul creat 100% din hârtie. În componența lui nu există nici un strat de plastic și nici nu există un capac. Mai bine zis, capacul se creează făcând două pliuri simple după ce s-a turnat băutura, un proiect dezvoltat de o pereche de antreprenori din Irlanda.

"Credem că este cel mai ecologic pahar de unică folosință din lume”, spune Tommy McLoughlin, director executiv și fondator al Butterfly Cup. Pentru crearea acestui pahar unic cei doi parteneri irlandezi au subvenționat cercetări timp de 10 ani până au ajuns la perfecționarea acestuia.

Pandemia a întârziat lansarea și distribuirea pe piață a invenției, dar ea a fost deja acceptată de organizații mari internaționale precum Wildfowl & Wetlands Trust (WWT), Universitatea Columbia din New York și Burger King - gigantul fast-food o folosește deja în Indonezia pentru servirea înghețatei.

Din păcate, Butterfly Cup este puțin mai scumpă decât paharele de unică folosință care conțin plastic și acest lucru poate împiedica unele lanțuri mari să le achiziționeze, deoarece operează marje de profit foarte fine la scară largă.

Și totuși Butterfly Cup este mai ieftină decât cele compostabile cu cupă și capac separate! Deși acest nou produs nu are căptușeală sau capac din plastic, există încă unele probleme în reciclarea acestuia. Materialul său poate fi prelucrat împreună cu cartonul, dar companiile de reciclare, de teama contaminării, tind să accepte numai cupele colectate separat. Dacă această cană sau altele similare sunt aruncate în coșul de reciclare, s-ar putea să fie respinse în timpul pandemiei la centrele de reciclare.

Cănile de hârtie sunt biodegradabile în mod natural sau pot fi compostate. Multe produse ale industriei cafelei generează carbon. De exemplu, pungile de plastic în care sunt transportate cafeaua măcinată sau boabele - deoarece acestea sunt de obicei derivate din petrol sau gaze naturale - sau sutele de mii de tone de zahăr uzat care ajung în depozitele de deșeuri din Marea Britanie în fiecare an, generând metan și dioxid de carbon.

Pentru a atinge obiectivul emisiilor de carbon zero, este necesară o regândire completă a modului în care se fabrică produsele de larg consum și a refolosirii lor după ce nu mai sunt utile pentru scopul principal.