Solutii

Noua Zeelandă - prima țară din lume care introduce o lege care obligă băncile să raporteze impactul investițiilor asupra climei

2
min
19/4/2021

În premieră mondială, legea impune băncilor, asiguratorilor și managerilor de investiții să raporteze impactul schimbărilor climatice asupra business-urilor lor.

Menit să facă transparent bilanțul de mediu al sectorului financiar, acest pachet legislativ vizează băncile și asiguratorii cu active totale mai mari de 703 milioane USD (1 miliard NZD). Dacă va fi adoptată, legea va face obligatorie raportarea privind impactul investițiilor asupra climei până în 2023.

Ministrul Schimbărilor Climatice, James Shaw, a declarat că rapoartele anuale vor arăta cu siguranță faptul că investițiile cu emisii ridicate de dioxid de carbon vor deveni mai puțin atractive pe măsură ce măsurile de reducere a emisiilor se vor impune. “Pur și simplu nu putem ajunge la emisii nete de dioxid decarbon zero până în 2050 dacă sectorul financiar nu știe ce impact au investițiile lor asupra climei. Această lege va aduce riscurile climatice șirezistența la schimbările climatice în centrul procesului de luare a deciziilor financiare și de afaceri”, a declarat acesta.

“Faptul că am devenit prima țară din lume care introduce o astfel de lege înseamnă că avem oportunitatea de a da dovadă de un leadership real și de a deschide calea pentru ca și alte țări să introducă obligația dezvăluirilor legate de climă. Este important ca fiecare parte a economiei neozeelandeze să ne ajute să reducem emisiile și să facem tranziția către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Legislația garantează că organizațiile financiare dezvăluie și apoi iau măsuri împotriva riscurilor legate de climă, și pentru că publicul va evalua astfel performanța acestora.” a declarat ministrul Comerțului, David Clark.