Stiri

Românca Monica Ulmanu câștigă cu echipa Washington Post premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre încălzirea globală

3
min
15/5/2020

Dacă diferenţa de temperaturi medii de la un an la altul depăşeşte două grade, pot fi consecinţe ireparabile. Şi în România este o asemenea zonă!

Jurnalista Monica Ulmanu a fost laureata prestigioaselor distincţii la categoria jurnalism explicativ, împreună cu colegii săi din redacţia Washington Post, pentru o serie de articole numite „2°C: Beyond the Limit”. 2 gradeCelsius este cifra cel mai des folosită în discuţiile despre încălzirea globală și limita despre care specialiștii avertizează că ar putea fi catastrofală dacă va fi atinsă la nivel global.

„Eu sunt editor în departamentul de grafice la Washington Post. Acest proiect a fost foarte complex şi a implicat oameni din mai multe departamente. Departamentul de grafice a fost fundamental, colegul meu, John Muyskens, cu mine şi alte trei persoane am lucrat pentru un articol din serie. Proiectul ăsta a pornit, practic, din nimic. A pornit de la nişte studii care arătau că păsările şi insectele din Poerto Rico dispar. Am căutat să vedem de ce se întâmplă lucrul ăsta, care ar putea să fie cauza. Şi am analizat temperaturile şi diferenţa de temperatură dintre ce se întâmplă acum şi ce se întâmpla în perioada preindustrială. Şi am văzut că, de fapt, locul ăsta se încălzea foarte rapid. Temperatura medie crescuse cu mai mult de două grade Celsius. Şi atunci ne-am propus să analizăm seturi de date foarte mari şi globale ca să vedem unde se mai întâmplă acest lucru”, a spus Monica Ulmeanu, citată de Mediafax. „Oamenii de ştiinţă spun că dacă diferenţa de temperaturi medii de la un an la celălalt depăşeşte două grade la nivel global, pot fi nişte consecinţe ireparabile. Ce am descoperit noi analizând toate datele astea au fost nişte puncte fierbinţi. Sunt zone care s-au încălzit cu mult peste două grade. Sunt zone din America, din Siberia, din Europa. Şi în România este una dintre zonele astea. De fapt noi am descoperit că încălzirea se petrece neregulat şi că unele zone sunt mai afectate decât altele, mai ales în oceane. Aşa a pornit proiectul nostru. Ne-am hotărât să trimitem oameni în diferite zone să culeagă date de la faţa locului. Apoi am pus toate datele astea pe un glob pământesc cu care poţi să interacţionezi, am făcut hărţi, celor din America le-am dat informaţii privind încălzirea fiecărui ţinut în parte. Sunt peste 3.100 de ţinuturi şi am făcut calculele astea pentru fiecare în parte. Când am publicat primul articol, care era despre America, a avut un impact foarte mare. Presa locală a preluat datele şi a început să investigheze în propria curte ca să vadă care sunt consecinţele încălzirii globale”, completează Monica Ulmeanu.
Au fost 10 materiale trimise pentru Pulitzer, la care s-a lucrat timp de 10 luni. Monica Ulmanu este editor grafic pentru The Washington Post din 2018. Felicitări!