Stiri

Personal insuficient pentru a opri transporturile ilegale de deşeuri

3
min
25/5/2022

Comisarii Gărzii de Mediu spun că zilnic intră în țară sute de transporturi de deșeuri, un volum la care nu fac față.

Personalul este insuficient, iar în multe vămi scannerele există, dar nu funcționează pentru că aparatura așteaptă încă diverse avize, astfel că doar o parte din ilegalității sunt descoperite.

Pentru a putea face față numărului mare de transporturi și puncte vamale, raportat la personalul Gărzii de Mediu, Guvernul a limitat numărul punctelor de trecere a frontierei pentru acest tip de transporturi.

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

Un alt ajutor ar fi prezența scannerelor pentru vizualizarea rapidă a conținutului transporturilor, însă mare parte din scannere fie nu au ajuns în vămi, fie nu funcționează pentru că sunt probleme cu avizarea, în condițiile în care acestea funcționează pe bază de raze X.

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

Comisarii Gărzii de Mediu spun că România este o țară țintă pentru deșeuri, pentru că taxa pentru aruncarea lor la groapa de gunoi este și de 10 ori mai mică față de țările vestice.

O prima soluție ar fi majorarea acestei taxe, dar și înmulțirea controalelor pentru ca deșeurile importate să nu fie abandonate pe terenurile virane.

Sursa foto: Facebook/ Octavian Berceanu