Stiri

Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

12
min
17/5/2022

Executivul UE vrea să impună cerințe obligatorii pentru conținutul reciclat și măsuri de reducere a deșeurilor pentru produse cheie, precum ambalajele.

Planurile Comisiei Europeane de a include ținte obligatorii de conținut reciclat pentru toate materialele plastice într-o modificare a legilor privind ambalajele, așteptată în această vară, riscă să deraieze încercările producătorilor de sticle de plastic de a ajunge la reciclarea în circuit închis, a avertizat reprezentanți din industrie, potrivit portalului Euractiv.

Ca parte a eforturilor UE de a crea o economie mai durabilă în Europa, executivul UE intenționează să propună cerințe obligatorii pentru conținutul reciclat și măsuri de reducere a deșeurilor pentru produse cheie, precum ambalajele.

La un eveniment recent organizat de Euractiv, reprezentantul Comisiei Europene, Maja Desgrées du Loû, a confirmat acest lucru, spunând că „în cadrul revizuirii directivei privind ambalajele, vor exista obiective pentru conținutul reciclat, nu doar pentru sticlele de plastic”, așa cum se întâmplă în prezent.

Industria băuturilor a criticat aceste planuri, spunând că alți utilizatori de materiale plastice, cum ar fi industria textilă sau producătorii de mașini, vor lua PET-ul alimentar necesar pentru sticlele de plastic și nu vor lăsa nimic pentru sticle noi, distrugând orice șansă pe care industria o are de a deveni circulară.

Citește și: Schimbările climatice văzute de micii fermieri din România - de la percepție, la strategii de adaptare

Sticlele PET, care folosesc plastic de înaltă calitate potrivit pentru alimente și băuturi, au una dintre cele mai mari rate de reciclare din Europa, deoarece sunt colectate separat de deșeurile menajere reziduale, în toate țările UE.

Folosirea acelui plastic de înaltă calitate pentru aplicații de calitate inferioară, cum ar fi barele de protecție pentru mașini, ar face să deraieze planurile industriei de a deveni complet circulară, avertizează industria băuturilor.

Roel Annega, președinte și CEO al Gerolsteiner, o companie germană de top în apă minerală, spune că „dacă alte categorii nu au obligația de a-și colecta propriile materiale și de a le folosi din nou în scopuri de reciclare, atunci matematica nu funcționează”.

"Industria se angajează să atingă un model circular în care sticlele PET sunt reciclate în altele noi, dar are nevoie de acces la sticlele uzate pentru a face din acest lucru o realitate", a spus Annega.

Citește și: Bugetul Rabla Plus pentru persoane juridice s-a epuizat aproape imediat după pornirea programului

„Puteți face o tastatură dintr-o sticlă. Dar nu mai poți face niciodată o sticlă dintr-o tastatură. Deci, de ce ați irosi resurse valoroase și un produs care astăzi are capacitatea de a fi complet circular, pentru a fi retrogradat la alte materiale?” a continuat președintele Gerolsteiner.

Potrivit unui studiu realizat pentru ONG-ul Zero Waste Europe, sticlele noi introduse pe piața UE conțin în medie doar 17% PET reciclat, chiar dacă sticlele de plastic au o rată de reciclare de aproximativ 50%.

Acest lucru se datorează faptului că PET-ul este adesea „reciclat” în produse de calitate inferioară, cum ar fi tăvi de plastic, curele sau fibre, arată raportul.

Larissa Copello de la Zero Waste Europe spune că reutilizarea și reducerea deșeurilor ar trebui, de asemenea, să aibă prioritate față de reciclare. Pentru a realiza acest lucru, ONG-ul recomandă ca oamenii să aibă acces la apă potabilă și să fie construite fântâni cu apă în orașe.

„Pentru a promova o circularitate reală, cred că trebuie să ne gândim mai întâi la prevenire și apoi la reutilizare, în conformitate cu ierarhia deșeurilor. Există un mare potențial al sticlelor de băuturi, în general, nu numai PET, pentru reutilizare și reumplere”, a spus ea.

Deputatul centrist Martin Hojsík, care face parte din comisia de mediu a Parlamentului European, a subliniat de asemenea necesitatea de a acorda prioritate reumplerii sticlelor. Accentul schemelor actuale de returnare a depozitelor trebuie să se schimbe de la recuperarea plasticului la reumplerea lor, a spus el.

Schemele de depozit ar trebui adaptate pentru piața unică a Europei, unde oamenii pot cumpăra sticle într-o țară și le pot duce în alta, a adăugat Martin Hojsík.

„Trebuie să avem niște standarde, în special pentru sticlele fără reumplere, care se îndreaptă spre mărunțire și reciclare”, a spus deputatul. „Când cumpăr niște băuturi din Austria, ar trebui să pot găsi o modalitate de a le returna în Bratislava”, a explicat Hojsík, solicitând „un nivel mai ridicat de interoperabilitate” între sistemele de reciclare și colectarea deșeurilor din țările UE.

Dar, deși Roel Annega a susținut ideea sistemelor de returnare a depozitelor pentru a preveni aruncarea gunoiului și a da materialele plastice de calitate superioară către industrie, el a avertizat că schemele trebuie concepute la nivel național, într-un mod care să nu oblige companiile să fie nevoite să călătorească sute de kilometri pentru a-și colecta sticlele.

„Ceea ce nu se poate întâmpla este ca sticlele mele reîncărcabile să ajungă în spatele unei rulote în sudul Spaniei […] și să trebuiască să-mi recuperez sticlele de acolo. Acest lucru nu mi se pare  în regulă din punct de vedere economic și ecologic”, a explicat Annega.

Maja Desgrées du Loû a replicat imediat, susținând că executivul UE a inclus în considerațiile sale măsuri care vor ajuta industria să recupereze PET-ul prin scheme de returnare a depozitelor.

"Comisia Europeană urmărește crearea unui sistem de returnare a depozitului obligatoriu pentru sticlele de plastic și cerințe minime pentru acestea. De asemenea, am luat în considerare și o sugestie a industriei de a acorda acces prioritar la reciclare prin aceste scheme de returnare", a încheiat oficialul Comisiei Europene.

Sursa foto: Julita / Pixabay