Stiri

Vânătoarea cocoșilor de munte, suspendată de instanță

2
min
15/11/2022

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte.

Curtea de Apel Brașov a decis să suspende Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte. Instanța a admis cererea făcută de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Vânătoarea cocoșilor, suspendată

Decizia Curții de Apel poate fi atacată cu recrus, însă până la o decizie definitivă, recoltarea cotelor a fost suspendată.

Printr-un ordin de ministru publicat pe 10 octombrie în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie - noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte. Ordinul de ministru este semnat de secretarul general al Ministerului Mediului.

Practic, ordinul a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție. În 2011, ultimul an în care s-au mai alocat cote de vânat, prețul pe care îl plătea un vânător pentru un singur exemplar ajungea și la 1.000 de euro.

Sursa foto: PxHere