Smart City

Campus 6.3, certificat WELL Core & Shell la nivel Gold.

4
min
2/5/2022

Proiectul Skanska este primul din România care a obținut toate cele trei certificări care atestă preocuparea pentru sustenabilitate și un mediu sănătos și sigur.

Campus 6.3, cea de-a treia clădire a proiectului Campus 6, a obținut certificarea WELL Core & Shell la nivel Gold. Certificarea este oferită de International WELL Building Institute (IWBI), liderul mondial în evaluarea impactului clădirilor asupra sănătății și stării de bine a oamenilor. Proiectul devine astfel prima clădire de birouri din România care a obținut toate cele trei certificări de prestigiu WELL Gold, LEED Platinum și WELL Health & Safety Rating, o dovadă a preocupării Skanska pentru dezvoltarea sustenabilă și eforturile de a contribui la crearea unui mediu sănătos și sigur.  

Campus 6.3 este singura clădire de birouri de pe piața din România cu un portofoliu de trei certificate, printre care se numără LEED Platinum, la cel mai înalt nivel și WELL Health & Safety Rating, standardul care atestă siguranța clădirilor din punct de vedere al sănătății, cu măsuri implementate care garantează eficiența pe termen lung și nivelul de pregătire al clădirii în ceea ce privește prevenirea infecțiilor virale precum Covid-19. Proiectul Campus 6.3, care obținuse deja precertificarea WELL la nivel Silver, primește în urma procesului de testare al perfomanței clădirii certificarea la nivel Gold.

Certificarea WELL Core & Shell la nivel Gold face parte dintr-un sistem de acreditare bazat pe performanță de o terță parte, evaluând impactul clădirilor asupra sănătății și bunăstării fizice și mintale a oamenilor care le utilizează. Standardele înalte privind calitatea aerului, a apei, a luminii din spațiile de birouri precum și aspectele care țin de nutriția, confortul, și starea de bine fizică și mintală a oamenilor care folosesc clădirile sunt factorii atent monitorizați în vederea obținerii certificării.

Campus 6.3, clădirea de birouri care încurajează un stil de viață activ și sprijină starea de bine fizică, mintală și productivitatea.

Campus 6.3 a reușit chiar să depășească cu un număr de cinci puncte pragul pentru obținerea certificării Gold, dar și să supraperformeze prin obținerea a trei optimizări distincte legate de nivelul de confort ambiental, optimizarea calității aerului și a calității apei și alte patru optimizări pentru inovație.

Clădirea a obținut două optimizări pentru design-ul exterior al spațiului, care promovează și încurajează activitatea fizică în aer liber, dar și pentru spațiile dedicate care permit o varietate de activități fizice atât în interior cât și în exterior, precum mersul cu bicicleta, plimbările sau alergatul. Una dintre facilitățile inovatoare care încurajează rutina de a face mișcare chiar și la birou, o reprezintă pista de alergare de pe acoperișul clădirii, prima de acest fel din țara noastră. În plus, stratul final al pistei de alergare este atestat de către Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism.

Alte optimizări vizează componenta de confort. Fie cel acustic, pentru reducerea zgomotului din interior, cel olfactiv, prin prevenirea mirosurilor puternice în spațiile de lucru, dar și din punct de vedere al iluminării spațiului, oferind niveluri adecvate de lumină naturală, esențială pentru bunăstare și sănătate.

Cele mai multe și în același timp cele mai dificile optimizări au fost obținute pentru măsurile de îmbunătățire a calității aerului.

La această categorie, clădirea Campus 6.3 a reușit să exceleze prin depășirea cerințelor normative în ceea ce privește furnizarea de mai mult aer proaspăt în spațiile de birouri, pentru un mediu sănătos, cu aer calitativ. Clădirea a fost premiată pentru eliminarea tuturor factorilor de poluare nocivă prin soluțiile tehnice și de evacuare a aerului. Calitatea optimă a aerului precum și confortul termic asigurat de sistemele dedicate de încălzire și răcire care folosesc aerul exterior este un alt aspect evaluat cu succes.

Mai mult decât atât, proiectul a primit distincții și în ceea ce privește design-ul biofilic al clădirii, pentru modul în care aceasta încorporează natura în spațiul interior și exterior, oferind oamenilor posibilitatea de a se conecta cu mediul înconjurător chiar prin intermediul spațiului de birouri.

„Pentru noi, obținerea certificării la nivel Gold este o recunoaștere a faptului că reușim să dăm viață unor spații în care oamenii se simt bine, în siguranță și care au un impact benefic asupra bunăstării și a sănătății lor. Într-un context care ne determină să realizăm importanța tot mai mare a acestor aspecte, trecerea de la certificarea Silver la cea Gold e dovada că reușim să ne adaptăm cu succes și să ducem la următorul nivel noile spații de birouri, care sperăm să devină un standard pentru întreaga piață” – spune Manuela Ozdemir, Project Manager pentru operațiunile Skanska din România.

Clădirile de birouri Campus 6.3 și 6.2, parte din proiectul Campus 6, au fost vândute pentru 97 milioane de euro și predate în luna iunie a acestui an către noul proprietar, SIMMO AG. Tranzacția care a avut loc în decembrie 2020 a marcat începutul parteneriatului dintre Skanska și compania austriacă de real-estate, fiind și cea mai mare tranzacție Skanska de pe piața din România de până acum.

„Pentru S IMMO, sustenabilitatea nu este doar un cuvânt despre care doar vorbim, ci reprezintă un factor crucial în toate deciziile noastre. Sustenabilitatea nu se rezumă doar la protejarea climatului, ci înseamnă și grija pentru nevoile și viața oamenilor. Clădirile Campus împlinesc aceste cerințe la cel mai înalt nivel, drept pentru care suntem mândri să avem aceste clădiri în portofoliul nostru” – adaugă Herwig Teufelsdorfer, Director de Investiții al S IMMO AG.

Prin obținerea certificării WELL Core & Shell la nivel Gold, dar și alături de certificările LEED Platinum și WELL Health & Safety Rating, Skanska demonstrează încă odată angajamentul puternic față de sănătatea, siguranța și starea de bine atât a oamenilor, cât și a mediului înconjurător.