Solutii

O nouă lege privind calitatea aerului în UE

1
min
25/4/2024

Ținte mai stricte pentru reducerea poluării în statele membre ale Uniunii Europene.

Legea revizuită adoptată de Parlamentul European urmărește îmbunătățirea calității aerului în Uniunea Europeană și protejarea sănătății cetățenilor. Aceasta impune limite mai stricte pentru mai mulți poluanți atmosferici până în 2030 și promovează o monitorizare mai eficientă a calității aerului în toate statele membre, menționează focus-energetic.ro.

Poluarea aerului reprezintă o problemă majoră, cauzând aproximativ 300.000 de decese premature anual în UE. Noua legislație se îndreaptă către reducerea acestei probleme, având ca obiectiv final eliminarea poluării până în 2050. Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate acordul politic provizoriu cu țările membre, stabilind noi măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. Printre aceste măsuri se numără stabilirea de limite și valori-țintă mai stricte pentru poluanții precum particulele în suspensie (PM2,5, PM10), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2). Statele membre pot solicita amânarea termenului până în 2030 cu până la zece ani, în anumite condiții.

În cazul încălcării noilor norme, cetățenii afectați de poluarea aerului vor avea dreptul să deschidă acțiuni în instanță și să primească despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor. De asemenea, se va extinde rețeaua de monitorizare a calității aerului în orașe, iar indicii de calitate a aerului vor fi uniformizați și diseminați publicului în întreaga UE.

Noi standarde de calitate

Legea urmează să fie adoptată și de Consiliu înainte de a intra în vigoare, iar statele membre vor avea doi ani pentru a implementa noile norme.

„Actualizarea standardelor de calitate a aerului este un pas esențial către un mediu mai sănătos și mai curat în UE. Aceste norme revizuite reprezintă un progres semnificativ în lupta împotriva poluării și protejarea sănătății cetățenilor noștri”, a declarat raportorul Javi López (S&D, Spania), după vot.

Această legislație răspunde așteptărilor cetățenilor privind mediul înconjurător și promovează orașe mai verzi cu emisii reduse. De asemenea, oferă informații actualizate periodic privind poluarea, conform propunerilor din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Sursa foto: focus-energetric.ro