Stiri

Ministrul Mediului, despre substanţele periculoase de la haldele din comunism: „Statul nu ştia”

2
min
6/7/2023

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că statul român nu ştia ce substanţe periculoase conţin haldele care „au fost lăsate în voia sorţii”, dar „a rămas cu obligaţia de mediu”.

Declaraţiile lui Barna vin în contextul în care România se află într-o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor legale pe care le are în ca membru al Uniunii Europene, procedură cunoscută sub numele de „infringement”.

„România este într-un infringement din 2018. Între timp, am închis zeci de platforme şi anul acesta închidem practic toate depozitele care sunt la primării, însă depozitele care sunt la societăţile falimentare, moştenirea din comunism, acele unităţi industriale care au avut haldele de steril, de zgură, de platformă unde s-au depozitat şlamuri şi alte asemenea n-au fost închise şi situaţia juridică este foarte complicată la ele. Multe dintre aceste platforme au fost deja identificate cu extract de carte funciară, cu tot şi vor fi preluate la AFM în vederea neutralizării şi închiderii, ecologizării”, a spus ministrul la TVR Info.

„Săptămâna viitoare preluăm încă un amplasament la Bacău, deci se lucrează la acest capitol însă, într-adevăr, România timp de 15-20 de ani a lăsat problemele de mediu din aceste societăţi privatizate, falimentate ulterior, ca ultimă problemă. Toţi banii care au intrat din fier vechi au fost scoşi din aceste companii, toţi banii care au venit din vânzarea activelor, terenurilor, imobilelor au fost distribuiţi la diverşi, la creditori, la proprietari, au ajuns în diverse locuri şi statul practic a rămas cu obligaţia de mediu, neştiind în anumite situaţii ce conţinut de substanţe periculoase au haldele de steril, haldele care au fost lăsat în voia sorţii acolo”, a adăugat el.

„Am făcut un due diligence prin AFM, colegii noştri de la AFM au derulat acest due diligence pentru a identifica fiecare locaţie în parte, pentru a avea situaţia juridică exactă, clară, a fiecărei locaţii. Unele au fost deja preluate, celelalte urmează să fie preluate, expropriate şi predate spre ecologizare”, a concluzionat Barna.

Foto: Freepik