Stiri

Membrii subnutriți ai unui trib din Amazon, evacuați din junglă de autoritățile braziliene, după ce sute de copii au murit

5
min
25/1/2023

Decesele sunt legate de poluarea apei cauzată de minerit și de exploatarea forestieră.

Autoritățile din Brazilia au evacuat din junglă mai mulți membri ai tribului Yanomami, care suferă de foame. Evacuarea s-a făcut pe calea aerului după ce guvernul a instituit o urgență medicală.

Populația indigenă locuiește într-o rezervație din statul Roraima, în nordul Braziliei. 16 membri ai tribului Yanomami au fost evacuați din junglă pentru a primi îngrijiri medicale. Guvernul a declarat o urgență medicală după ce sute de copii au murit din cauza malnutriției.

Decesele sunt legate de poluarea apei cauzată de minerit și de exploatarea forestieră. Președintele Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe predecesorul său, Jair Bolsonaro, că a comis un genocid împotriva tribului din pădurea tropicală.

„Mai mult decât o criză umanitară”

Sâmbătă, președintele Lula a vizitat Roraima, care se învecinează cu Venezuela și Guyana, ca urmare a informațiilor privind subnutriția severă în rândul copiilor Yanomami și a declarat că a fost "șocat" de ceea ce a găsit.

"Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost un genocid: o crimă premeditată împotriva yanomami, comisă de un guvern insensibil la suferință. Am venit aici pentru a spune că ne vom trata indigenii ca ființe umane", a spus președintele Braziliei.

Ministrul de interne, Flavio Dino, a acuzat și el guvernul anterior că a abandonat comunitatea indigenă și a promis o anchetă.

Poți citi și: 81 de specii de păsări din Sri Lanka se confruntă cu riscul de dispariție

Pe lângă transportarea pe calea aerului a unora dintre cei mai grav bolnavi membri ai tribului, autoritățile braziliene au anunțat că Ministerul Sănătății va crea un spital de campanie și va trimite în zonă provizii și profesioniști din domeniul sănătății.

Sursa foto: PxHere