Stiri

Doi mari poluatori din Transnistria își vor relua activitatea

4
min
7/12/2022

Nu se știe deocamdată la ce capacitate ar urma să funcţioneze cele două întreprinderi.

Uzina metalurgică de la Râbniţa, dar şi cea de ciment, din aceeași localitate, îşi vor relua activitatea. Anunţul a fost făcut de aşa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik, pentru presa din regiune. Decizia vine după anunţul autorităţilor de la Chişinău de a livra zonei transnistrene, în decembrie, tot gazul cumpărat de la Gazprom.

Serghei Obolonik, așa-zisul ministru al Economiei, regiunea transnistreană: „Securitatea energetică a părţii transnistriene va fi asigurată, nu vom avea "blackout". Planificăm să reluăm activitatea Fabricii de Ciment de la Râbniţa şi a Uzinei Metalurgice. Totodată se va relua furnizarea apei calde şi troleibuzele vor circula în regim obişnuit.”

Uzinele din Râbnița nu par să aibă autorizație de mediu

Nu se știe deocamdată la ce capacitate ar urma să funcţioneze cele două întreprinderi şi dacă există o înţelegere cu autorităţile de la Chişinău privind autorizaţiile de mediu.

Ultima autorizaţie de mediu oferită pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa a expirat pe doi noiembrie, iar de atunci uzina nu a mai fi funcţionat la capacitate maximă, inclusiv din cauza lipsei resurselor energetice.

În aceiaşi situaţie este şi uzina de ciment. Recent, noul ministru al Mediului, Rodica Iordanov, a spus că şi acolo există mari probleme de poluare şi a dat de înţeles că până când cei doi agenţi economici nu vor lua măsuri concrete, nu vor primi undă verde pentru a funcţiona.

Ministrul Mediului a precizat că, atâta timp cât nu vor prezenta documentele necesare conform cerințelor din Republica Moldova, uzinele poluatoare nu vor beneficia de autorizație.

Sursa foto: Flickr