Stiri

Premieră în învăţământul românesc începând cu 2023. Când va avea loc „Săptămâna verde”

3
min
3/2/2023

Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.629, potrivit Ministerului Educaţiei.

Programul este o premieră în istoria învăţământului românesc şi va fi obligatoriu începând cu acest an pentru antepreşcolari, preşcolari, elevi şi cadre didactice, conform metodologiei publicate pe edu.ro joi, 2 februarie 2023.

Potrivit structurii anului şcolar în curs, publicată pe site-ul Ministerului, „Săptămâna verde” se va desfăşura timp de cinci zile, urmând ca datele exacte să fie stabilite de fiecare unitate de învăţământ pentru intervalul 27 februarie-16 iunie 2023 şi să fie consecutive cu cele cinci zile alocate pentru „Şcoala altfel”.

În cadrul Săptămânii verzi, copiii vor desfăşura activităţi prin care pot înţelege importanţa grijei pentru mediu, a spus Mihai Drăgan, director de comunicare şi purtător de cuvânt la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru Green News.

Printre acestea se numără lecțiile în natură, dezbaterile, jocurile de rol, vizionările de documentare, experimentele şi proiectele de servicii în folosul comunității.

„Este important să avem o educaţie sănătoasă în sensul ăsta şi copiii să înţeleagă în primul rând ce pot face ei pentru a reduce impactul, amprenta personală de carbon a fiecăruia şi pentru a creşte mai sănătos generaţiile viitoare”, a spus Drăgan pentru această publicaţie.

El a dat exemplul fenomenului schimbărilor climatice, despre care a spus că „ne afectează pe toţi”, însă „nu este foarte uşor de înţeles şi explicat pentru cei mici”.

Elevii din România vor putea vizita ECO MUSEUM în „Săptămâna Verde”

În acest sens, Drăgan a subliniat că în lunile în care se va desfăşura programul, elevii vor putea vizita primul muzeu interactiv pentru educaţie de mediu din România, deschis în Bucureşti, pentru a învăţa despre criza climatică într-un mediu „practic, interesant şi inovativ”.

ECO MUSEUM oferă experienţe de învăţare non-formală, a spus Bogdan Cristescu, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Educaţiei, pentru Green News.

Utilizarea muzeului în cadrul „Săptămânii verzi” este încurajată şi de către preşedintele României.  

„Preşedintele (Klaus) Iohannis a avut în ultimii ani mai multe iniţiative la nivel naţional şi internaţional privitoare la promovarea educaţiei pentru mediu şi climă. Una dintre iniţiative a fost legată de constituirea unui grup de lucru la nivel de administraţie prezidenţială, care să formuleze şi apoi să implementeze măsuri legate de educaţia pentru mediu şi climă”, a spus Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru climă și sustenabilitate la Administrația Prezidențială în cadrul evenimentului de lansare a muzeului.

„O astfel de măsură este ‘Săptămâna verde’, care a fost introdusă în structura anului şcolar în acest an şi avem încrederea că acest eco muzeu este un spaţiu în care se vor putea desfăşura activităţi în timpul ‘Săptămânii verzi’”, a adăugat ea.

Foto: Freepik