ECO MUSEUM oferă experienţe de învăţare non-formală şi „aduce ceva nou în partea de sustenabilitate şi mediu”, potrivit lui Bogdan Cristescu, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Educaţiei.
Cristescu a sugerat că învăţarea în cadrul muzeului este la fel de importantă ca cea din şcoli, în ceea ce priveşte mediul. „Poţi construi o casă atunci când ai şi cărămizi şi ciment, important este să coagulăm totul în aceeaşi direcţie, să transmitem un mesaj comun,” a spus el pentru Green News.
„Fiecare copil învaţă mai uşor într-un context sau în altul, dar atâta timp cât transmitem acelaşi mesaj prin diverse surse şi variante şi metode, important este să-l transmitem şi copiii să devină cetăţeni responsabili din punct de vedere al mediului”, a adăugat el.
„Cred că este o idee extrem de bună şi pentru că sunt copii din mediul urban pentru care poate deplasarea în exterior şi conştientizarea unor lucruri pe care le văd zi de zi este mai greu de făcut. Pe de altă parte, este o formă de educaţie foarte bună, pentru că este un spaţiu în care copiii vin şi cu părinţii. Este ca un loc de joacă în care învaţă şi conştientizează şi îşi deschid ochii asupra unor realităţi”, a mai spus Secretarul de Stat.
Şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor susţine iniţiativa educaţională, potrivit lui Mihai Drăgan, director de comunicare şi purtător de cuvânt al MMAP.
„Pe fiecare dintre noi educaţia ne-a format şi alegerile pe care astăzi le facem sunt generate de modul în care am învăţat şi modul în care ne-am raportat de-a lungul timpului la anumite subiecte. România ştim foarte bine că nu stă cel mai bine la acest capitol, la capitolul educaţie, la capitolul informare”, a spus el pentru Green News.
„Cu siguranţă, cu cât este mai tânără, o persoană este mai receptivă la informaţii şi este mai uşor de modelat către aceste obiective pe care le avem. Cu adulţii e mult mai complicat şi ştim foarte bine, îi schimbi foarte greu, nu spun că este imposibil, foarte mulţi dintre ei o fac, dar cu siguranţă eforturile noastre trebuie să fie îndreptate către tinerele generaţii, pentru că ele reprezintă viitorul”, a adăugat Drăgan.
În cadrul evenimentului de lansare al ECO MUSEUM a vorbit şi Cristian Valer Beșeni, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Şi Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru climă și sustenabilitate la Administrația Prezidențială, a fost prezentă.
Bocşe şi-a exprimat dorinţa ca acest tip de muzeu, care reprezintă o premieră în România, să fie „multiplicat” la nivel naţional şi internaţional. „Dacă dorim să ajungem la cât mai mulţi tineri, este foarte important să aducem elemente educative privitoare la mediu şi climă în zonele în care ei îşi petrec timpul şi ştim foarte bine că, în zilele noastre, tinerii noştri îşi petrec timpul în mall-uri”, a spus ea.
ECO MUSEUM a fost creat de asociaţia Act for Tomorrow împreună cu proprietarul de centre comerciale Nepi Rockcastle.
Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow, a spus că muzeul va ajuta la explicarea schimbărilor climatice pentru orice vârstă – şi a subliniat importanţa întelegerii acestora în contextul în care criza climatică afectează un număr mare de domenii.
„Este, timp de două luni de zile, un spaţiu unde ne dorim să aducem un număr cât mai mare de şcoli. În următoarea perioadă, avem invitaţii către şcolile din Bucureşti de a se înscrie şi de a veni cu un număr cât mai mare de copii. Depinde de fiecare dintre noi să combatem schimbările climatice” a spus Coşuleanu.
Muzeul va fi deschis la nivelul doi din centrul comercial Mega Mall zilnic, între orele 10:00-22:00, până la data de 31 martie 2023. Intrarea este gratuită.