Solutii

Olanda va interzice anul viitor farfuriile, tacâmurile și paiele de unică folosință

4
min
14/7/2020

Din 3 iulie 2021, în Olanda vor fi interzise anumite produse din plastic de unică folosință, printre care farfuriile, tacâmurile și paiele.

Pe lângă eliminarea acestora, vor fi introduse și alte măsuri pentru reducerea consumului de plastic de unică folosință. Vor fi luate în calcul posibilități de îmbunătățite a reciclării produselor din plastic și vor exista campanii de informare privind alternativele reutilizabile. Noile reguli au ca scop reducerea cantității de deșeuri de plastic care poluează mările și oceanele. Ministrul olandez al mediului, Stientje van Veldhoven, a declarat că această interdicție este un pas important către combaterea așa-numitei „supe de plastic” din oceane. Guvernul olandez a mai făcut un pas în încercarea de a combate poluarea și a reduce deșeurile: în 2016, a interzis pungile de cumpărături din plastic. Înainte de această decizie, olandezii foloseau peste trei miliarde de pungi de plastic anual.

Măsurile fac parte dintr-o inițiativă a UE agreată de miniștrii europeni de mediu și Parlamentul European. Toate statele membre ale UE, inclusiv Olanda, trebuie să includă această directivă în legislația lor națională. De exemplu, Germania a introdus recent o interdicție similară pentru materialele plastice de unică folosință. Inițiativa UE stabilește mai multe direcții pentru viitor: din 2024, capacele și etichetele trebuie să fie atașate sticlelor și altor ambalaje din plastic, pentru a îmbunătăți reciclarea, iar din 2025 ambalajele PET trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat. Tacâmurile, pungile, bețișoarele de urechi, paharele și sticlele sunt cei mai răspândiți poluanți din plastic care pot fi găsiți atât în mare, cât și pe plaje și în alte medii naturale. Acestea dăunează mediului, iar animalele sălbatice le mănâncă accidental. De asemenea, plasticul ajunge în lanțul alimentar și, odată ce se dezintegrează în microparticule de plastic, ajunge peste tot, inclusiv în mâncare și în apa potabilă.

Credit foto: Paulo Oliveira