Stiri

Tanczos Barna: "Viitorul Ucrainei alături de UE o să fie verde şi digitalizat"

8
min
21/11/2022

Guvernul României oferă tot sprijinul posibil în domeniul transportului transfontalier și pentru ajutorul cetăţenilor ucraineni care traversează graniţa.

Viitorul Ucrainei alături de Uniunea Europeană o să fie unul verde şi digitalizat, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la conferinţa în care s-a semnat Acordul între România şi Ucraina pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, transmite Agerpres.

Viitorul Ucrainei, verde şi digitalizat

„La acest moment istoric din punct de vedere al colaborării în domeniul mediului, semnarea acestui acestui acord ne va călăuzi în următorii ani în investiţiile noastre transfrontiere. Este suficient să menţionez Delta Dunării şi Munţii Carpaţi.

Vom lucra împreună pentru a proteja aceste arii deosebit de valoroase şi, în acelaşi timp, vom ajuta ministerele de resort să dezvolte investiţii în aceste zone cu respectarea principiilor europene, şi nu numai, de protejare a mediului. România a susţinut, susţine şi va oferi sprijin în tot ce înseamnă lupta Ucrainei împotriva acestei agresiuni provocate.

Guvernul României oferă tot sprijinul posibil atât în domeniul transportului transfontalier, în sprijinirea cetăţenilor ucraineni care traversează graniţa noastră comună. Vom colabora împreună şi în domeniul protejării mediului.

Războiul trebuie să înceteze, trebuie oprită agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei după care vom avea împreună o provocare uriaşă să reconstruim nu doar din punct de vedere economic Ucraina, dar să reconstruim şi mediul înconjurător afectat de acest război. Viitorul Ucrainei alături de Uniunea Europeană o să fie un viitor verde şi digitalizat", a spus Tanczos.

La rândul său, ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, a punctat faptul că acordul semnat astăzi dovedeşte voinţa politică şi disponibilitatea de a coopera în conformitate cu mecanismele şi procedurile definite de Convenţia Espoo.

„România este alături de noi şi noi simţim acest lucru"

„Astăzi, fără exagerare, este un eveniment marcant în cooperarea ucraineano-română în domeniul protecţiei mediului. În sfârşit putem rezolva, practic, problemele noastre bilaterale de mediu care de multă vreme au fost lăsate fără examinare. Înainte ne aşteaptă multă treabă, dar acordul de astăzi este un semnal puternic politic pentru ţările noastre.

Semnarea acordului între guvernele noastre privind implementarea Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier dovedeşte voinţa noastră politică şi disponibilitatea de a coopera în conformitate cu mecanismele şi procedurile definite de Convenţia Espoo.

Pentru Ucraina, aceasta este o oportunitate de a avansa şi o confirmare a statutului de partener de încredere pregătit pentru un dialog constructiv. Şi pentru ambele ţări acest acord este un mecanism eficient în domeniul protecţiei mediului.

Sunt convins că am început o nouă etapă a cooperării prieteneşti între ţările noastre şi ministerele noastre. Sunt convins că datorită armatei ucrainene victoria va fi în curând şi cred că toate ţările lumii democratice sunt alături de noi. România este alături de noi şi noi simţim acest lucru", a afirmat Strilets.

Miniştrii Mediului din România şi Ucraina au parafat Acordul comun între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo).

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Dpsu.gov.ua