Un singur biban sau somn de apă dulce conţine aceeaşi cantitate de substanţe chimice periculoase persistente („pentru totdeauna”), precum cantitatea de apă pe care o persoană o bea timp de o lună, avertizează un nou studiu.
Substanţele, care au fost create de oameni, sunt cunoscute şi sub denumirea de PFA-uri - sau substanţe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice şi au fost folosite în multe obiecte folosite în prezent – de la tigăi la cosmetice.
Oamenii care au mâncat pește de apă dulce au ingerat cantități foarte mari de substanțe chimice toxice, potrivit oamenilor de știință de la Environmental Working Group, o organizație de cercetare non-profit, citată de euronews.com.
Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică
„Oamenii care consumă pește de apă dulce, în special cei care mănâncă pește în mod regulat, sunt expuși riscului de a avea niveluri alarmante de PFA-uri în corpul lor”, a spus David Andrews, unul dintre autorii principali ai studiului.
Cercetătorii au analizat date de la peste 500 de mostre de fileuri de pește din SUA între 2013 şi 2015.
Probele au testat 44 de specii diferite, cele mai analizate fiind somnul de canal, bibanul cu gură mică, bibanul cu gură mare, bibanul galben și șalăul galben. În toate aceste specii a fost descoperit un conținut ridicat de substanțe toxice.
Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii
Substanțelele chimice permanente rămân în mediu peste 1.000 de ani, iar oamenii de ştiinţă au făcut legătura între acestea şi un risc crescut de cancer, întârzieri în dezvoltare la copii şi probleme de fertilitate.
Studiul a constatat că peștii de apă dulce conțin cu până la 280 de ori mai multe PFA-uri decât peştii de apă sărată din comerţ, conform sursei citate.
Foto: stockking/Freepik