Stiri

Ce se poate găsi în râurile din România: de la sticle, PET-uri şi mici obiecte din plastic la deşeuri 

3
min
14/10/2022

Cantitatea de deşeuri colectată de aceste sisteme variază foarte mult de la un râu la altul.

Trei noi dispozitive pentru colectarea deşeurilor din ape vor fi instalate până la finalul acestui an pe râurile Jiu, Argeş şi Mureş, după ce au fost deja montate două astfel de „capcane“ pe râurile Dâmboviţa şi Ialomiţa. Iniţiativa a aparţinut brandului de apă minerală Dorna.

„Pentru o eficienţă sporită a procesului de colectare a deşeurilor din ape, avem în vedere sistemele de colectare adaptate la specificul geografic şi hidrologic al râurilor – debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor.

Deşeurile colectate de pe cursul apelor sunt fie de mici dimensiuni, precum sticle, PET-uri, diferite obiecte din plastic, fie deşeuri mai voluminoase, provenite din lucrări de construcţii“, spune Iuliana Nedelcu, marketing director la Coca-Cola România, din care face parte Dorna. 

Cantitatea de deşeuri colectată de aceste sisteme variază foarte mult de la un râu la altul şi depinde de mai mulţi factori, precum debitul râului, punctul de amplasament al sistemului de colectare faţă de izvor, condiţiile meteorologice, precum şi de cantităţile de deşeuri care ajung pe cursul apelor.

Sursa foto: Flickr/ Martine Perret