Stiri

Fenomen îngrijorător: habitatul animalelor din întreaga lume se micșorează

4
min
10/11/2020

Mamiferele, păsările și amfibienii au pierdut 18% din aria lor naturală de habitat, ca urmare a schimbărilor climatice și a utilizării terenurilor de oameni. Pierderea poate crește la 23 % în 80 de ani.

Studiul Universității Cambridge, publicat în revista Nature Communications, a analizat schimbările din aria geografică a 16.919 de specii, din anul 1700 până în prezent. Datele au fost utilizate pentru a crea 16 scenarii climatice și socio-economice diferite pentru a estima schimbările  până în anul 2100.

Un număr mare de diverse specii stă la baza funcțiilor esențiale ale ecosistemului, de la reglementarea dăunătorilor până la depozitul de carbon. Vulnerabilitatea speciilor la dispariție este puternic afectată de dimensiunile ariei georgrafice, iar de aceea este necesar să se creeze strategii eficiente de conservare bazate pe schimbările din trecut ale zonelor și pe scenarii viitoare alternative.

Dimensiunea habitatului păsărilor, mamiferelor și amfibienilor cunoscuți este în scădere, în principal din cauza transformărilor terenurilor de către oameni care continuă să extindă zonele agricole și urbane”, a declarat dr. Robert Beyer din cadrul Departamentului de Zoologie al Universității Cambridge, autorul raportului.

Unele specii sunt mai puternic afectate decât altele. 16% dintre specii și-a pierdut peste jumătate din aria istorică naturală, cifră care ar putea ajunge la 26% până la sfârșitul secolului.

S-a constatat că intervalele geografice ale speciilor s-au micșorat cel mai mult în zonele tropicale. Până acum 50 de ani, cea mai mare dezvoltare agricolă se desfășura în Europa și America de Nord. De atunci, la tropice au început ca suprafețe mari de teren să fie transformate pentru agricultură, cum ar fi degajarea pădurii tropicale pentru plantațiile de palmieri în Asia de Sud-Est și pentru pășuni în America de Sud.

Pe măsură ce oamenii își dezvoltă activitățile mai adânc în tropice, efectul asupra zonelor devine îngrijorător din cauza numărului mult prea mare de specii în zonele lor naturale devenite mult mai mici. Rezulatetele studiului arată că schimbările climatice vor avea un impact din ce în ce mai mare asupra ariilor geografice. Creșterea temperaturilor și schimbarea tipurilor de precipitații vor modifica habitatele în mod semnificativ. Fără acțiuni la nivel global, în următorii 100 de ani, mari părți ale Amazonului, cum ar fi pădurile tropicale, se pot transforma într-un amestec de păduri și pășuni deschise asemănătoare savanei.

Speciile din Amazon s-au adaptat pentru a trăi intr-o pădure tropicală. Dacă schimbările climatice determină modificarea acestui ecosistem, multe dintre aceste specii nu vor putea supraviețui – sau cel puțin vor fi împinse în zone mai mici ale pădurii tropicale rămase”, a spus Beyer. „Am constatat că dacă emisiile de carbon sunt mai mari, devine tot mai greu pentru majoritatea speciilor în ceea ce privește pierderea habitatului”,  a adăugat acesta.

Distrugerea vegetației naturale pentru crearea terenurilor agricole și urbane și transformarea habitatului adecvat cauzate de schimbările climatice sunt cauzele majore ale scăderii dimensiunilor zonei și două dintre cele mai importante amenințări la adresa biodiversitășii terestre globale.