Stiri

UE îngheaţă reforma Cartei Energiei, tratat considerat prea protector faţă de investiţiile în energiile fosile

5
min
23/11/2022

Franţa, Spania, Olanda şi Germania s-au abţinut vineri asupra mandatului ce urma să fie acordat executivului comunitar.

Uniunea Europeană va bloca marţi de facto, în lipsa unui acord între statele membre, adoptarea unui proiect de reformă a Cartei Energiei, un tratat internaţional considerat prea protector faţă de investiţiile în energiile fosile, a anunţat luni Bruxellesul, potrivit AFP.

Un compromis pentru ''modernizarea'' acestui tratat vechi de trei decenii a fost redactat în iunie, iar noul text trebuia adoptat formal în unanimitate de toate statele semnatare, la o conferinţă la Ulan Baator (Mongolia) pe 22 noiembrie.

Tratat prea protector faţă de energiile fosile

Însă mai multe state membre ale UE (Franţa, Spania, Olanda, Luxemburg şi Germania) au anunţat în ultimele săptămâni că se retrag din acest tratat (Italia s-a retras din 2015), întrucât consideră compromisul din iunie insuficient pentru a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice.

La reuniunea de vineri, ''statele membre nu au reuşit să se înţeleagă asupra modernizării Tratatului Cartei Energiei (TCE), vom cere aşadar ca acest punct să fie retras de pe agenda reuniunii de marţi'', ceea ce implică amânarea votului, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer.

Conform unei surse diplomatice, Franţa, Spania, Olanda şi Germania s-au abţinut vineri asupra mandatului ce urma să fie acordat executivului comunitar.

TCE a fost semnat de UE şi de circa 50 de ţări în anul 1994, după terminarea Războiului Rece, pentru a oferi garanţii investitorilor în ţările Europei de Est şi ale fostei URSS. Tratatul permite companiilor să reclame, în faţa unui tribunal de arbitraj privat, despăgubiri unui stat ale cărui reglementări afectează rentabilitatea investiţiilor, chiar şi atunci când este vorba despre reglementări favorabile mediului.

Sursa foto: Wikimedia Commons /Arnold Paul