Smart City

Proiectul de lege privind mobilitatea urbană durabilă a fost votat de deputaţi

3
min
6/7/2023

Iniţiativa legislativă, menită să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de transporturi, a fost votată pe 10 mai cu 231 voturi pentru, 46 de voturi contra şi trei abţineri.

Un proiect de lege privind mobilitatea urbană durabilă a fost adoptat de Camera Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă, menită să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de transporturi, a fost votată pe 10 mai cu 231 voturi pentru, 46 de voturi contra şi trei abţineri.

Începând cu 1 ianuarie 2026, primăriile din România vor adopta măsuri pentru a reduce folosirea autovehiculelor personale în oraşe şi pentru a încuraja folosirea bicicletei sau a transportului public ecologic.

Citeşte şi: Oraşele unde şoferii ar putea avea restricţii de acces sau taxe suplimentare din 2025

Citeşte şi: Zonele cu emisii scăzute „pot fi considerate restrictive”, dar conduc la „o viaţă mai bună” pentru români

„Scopul prezentei legi este de a stabili condiţiile necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient şi incluziv pentru realizarea unor condiţii mai bune de mobilitate în zonele urbane şi rurale, reducerea gazelor cu efect de seră din transporturi şi pentru creşterea siguranţei rutiere în zonele urbane, utilizând soluţii verzi şi digitale”, arată proiectul adoptat de către deputaţi.

„Planul de mobilitate urbană durabilă se adresează tuturor formelor de mobilitate şi transport, incluzând transportul public şi privat, de marfa şi pasageri, motorizat şi nemotorizat, în mişcare sau în staţionare. Începând cu 1 ianuarie 2026 PMUD este obligatoriu pentru toate municipiile din România”, mai precizează proiectul.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'

Citeşte şi: Neneciu: „Nu avem date despre poluarea aerului, nu avem probleme”

Foto: Freepik