Solutii

Neneciu: „Nu avem date despre poluarea aerului, nu avem probleme”

2
min
20/4/2023

România nu are date complete de monitorizare a calităţii aerului, iar acest lucru ne-ar putea costa scump, a avertizat Oana Neneciu, director executiv al asociaţiei Ecopolis.

Neneciu a menţionat procedurile de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva României din cauza „proastei funcţionări a reţelei naţionale de monitorizare a aerului” şi „depăşirile nivelurilor permise de poluanţi”.

„Pentru a avea coerenţă în politici publice locale, ar trebui să avem nişte măsurători coerente. Nu avem aşa ceva, din păcate”, a spus ea, adăugând că reţeaua naţională ar trebui să fie gestionată independent, nu de Ministerul Mediului.

„Suntem obligaţi sub legislaţia europeană să reducem în cel mai scurt timp poluarea atunci când identificăm această problemă. Dacă nu avem date, nu avem probleme. Nu putem spune ce măsuri sunt mai bune decât altele”, a adăugat Neneciu, în timpul unui workshop organizat de Asociaţia 2Celsius, la care au participat şi jurnaliştii Green News.

Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'

Aceasta a spus că o soluţie pentru poluarea aerului din România este implementarea unor „zone cu emisii reduse” în aglomerările urbane.

„Zonele cu emisii reduse sunt adoptate de toate capitalele europene, noi suntem puţin în urmă”, a spus ea, exprimându-şi speranţa că proiectul de lege privind mobilitatea urbană durabilă va pune ţara noastră pe drumul cel bun.

„În toamnă se adoptă noua directivă europeană de calitate a aerului, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de măsuri mai restrictive pentru a respecta normele”, a avertizat ea.

Citeşte şi: Oraşele unde şoferii ar putea avea restricţii de acces sau taxe suplimentare din 2025

Foto: Freepik