Stiri

S-au găsit microplastice în apropierea vârfului Muntelui Everest

3
min
27/11/2020

În 11.300 de probe de zăpadă colectate au fost găsite microplastice. China plănuiește să construiască puncte de colectare a deșeurilor pe Everest.

Turiști din întreaga lume vizitează anual cel mai înalt vârf din lume aflat între Tibet și Nepal, lăsând în urmă tone de deșeuri. Corturi în culori neon, unelte de alpinism abandonate, butelii de oxigen goale şi chiar excremente înghețate s-au aflat mult timp pe pantele vârfului de 8.848 de metri, supranumit odată „cel mai înalt depozit de deșeuri din lume”.

Pentru prima dată, însă, un studiu atrage atenția că aceste deșeuri s-au descompus în microplastice. Imogen Napper, de la Universitatea Plymouth, din Marea Britanie, a colectat, alături de echipa sa, 900 de probe de apă și 11.300 de probe de zăpadă din puncte diferite ale muntelui. Cercetătorii au găsit microplastice în toate probele de zăpadă și în trei probe de apă.

Proba cea mai poluată a fost colectată dintr-o tabără de bază din Nepal, unde este concentrată mare parte din activitatea oamenilor pe munte. Aceasta a avut 79 de particule per litru de zăpadă.

Probele (de gheață şi apă) colectate au arătat cantități semnificative de fibre de poliester, acril, nailon şi polipropilenă”, a scris într-un comunicat Imogen Napper, care a primit o bursă din partea National Geographic.

Muntele Everest este un loc pe care l-am considerat întotdeauna îndepărtat şi neatins. Să ştim că noi poluăm chiar în apropierea vârfului celui mai înalt munte din lume este cu adevărat grăitor”, a adăugat ea.

Țesătura sintetică este folosită la majoritatea hainelor folosite de alpiniști pe Everest, precum și la fabricarea corturilor, a corzilor de alpinism şi a altor echipamente. „Credem cu tărie că aceste tipuri de obiecte constituie o sursă majoră de poluare, mai degrabă decât lucruri precum recipientele pentru alimente şi băuturi”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul menționează de asemenea posibilitatea ca microplasticele să fie aduse din alte părți pe Everest de rafalele de vânt puternice din Himalaya. Începând cu 2015, autoritățile din Tibet au oferit fiecărui cățărător câte două pungi de gunoi pentru a colecta cel puțin 8 kg de gunoi (cantitatea estimată lăsată în urmă de fiecare turist), oferind o amendă de 100 $ pentru fiecare kilogram în minus. Nepal a adoptat măsuri similare în 2014. China plănuiește să construiască toalete ecologice și puncte de colectare a deșeurilor pe muntele Everest.