Patru tineri români au dezvoltat o aplicaţie de mobilitate urbană care susţine folosirea mijloacelor de transport sustenabile.
Aplicaţia oferă un mod simplu de a alege dintre mai multe opţiuni de transport sustenabil, către destinaţia dorită.
„Cu ajutorul aplicaţiei noastre mobile, vei primi sugestii personalizate pentru a călători cu mijloacele de transport durabile, cum ar fi mersul pe jos, transportul în comun, bicicleta sau trotineta. Pe lângă beneficiile aduse pentru mediu, utilizarea acestor metode de transport îţi va aduce puncte de recompensă. Aceste puncte pot fi mai apoi convertite în vouchere pentru a beneficia de reduceri la magazinele noastre partenere”, a spus Daniel Mănăsescu, CEO şi co-fondator Hello Motum, pentru Green News.
Citeşte şi: Zonele cu emisii reduse „pot fi considerate restrictive”, dar conduc la „o viaţă mai bună” pentru români
Cât de sustenabil este fiecare mijloc de transport
Aplicaţia le arată utilizatorilor cantitatea de dioxid de carbon economisit prin alegerea fiecărei variante de transport, astfel că, cu cât aceasta este mai mare, cu atât impactul asupra mediului este mai pozitiv.
Cea mai bună variantă este mersul pe jos, deoarece nu poluează nici direct, nici indirect precum alte tipuri de transport care necesită producţie, logistică şi reciclare.
Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'
„Imediat după sunt mijloacele de transport fără motor, bicicleta şi trotineta clasică, pentru care există aceste mijloace adiacente de poluare, iar pe ultimul loc este transportul în comun ce poluează şi direct, în cazul celor propulsate pe bază de combustibili fosili. Însă, totuşi, amprenta de carbon per participant la trafic este tot mai mică atunci când compari cu maşina personală”, a explicat Mănăsescu.
„Trotinetele pot fi şi normale şi electrice, dar, din experienţă, noi ne-am gândit la cele electrice pentru că sunt mult mai comune, iar legat de transportul în comun, se referă la toate mijloacee de transport în comun disponibile în oraşe, în speranţa că se vor schimba flotele cu vehicule electrice”, a adăugat el.
Cum pot companiile să utilizeze Hello Motum
Hello Motum este o unealtă utilă şi pentru companii, care pot monitoriza, raporta şi reduce amprenta de carbon a angajaţilor pentru naveta la birou.
Întrebat fiind dacă adevărata soluţie sustenabilă în ceea ce priveşte emisiile de gaze cauzate de transportul angajaţilor este munca de acasă, Mănăsescu a spus că aceasta este „în mod clar” preferabilă, însă nu consideră că este cea mai sustenabilă variantă „din punct de vedere social, pe termen lung”.
Citeşte şi: Oraşele unde şoferii ar putea avea restricţii de acces sau taxe suplimentare din 2025
„O variantă de mijloc sunt soluţiile de acces la spaţii de co-working la o locaţie cât mai aproape de casă în loc ca angajaţii să meargă la birou într-o clădire centrală”, a spus acesta.
Hello Motum îşi propune să urmărească parteneriate cu afaceri cât mai sustenabile, iar din acest motiv majoritatea afacerilor cu care colaborează în prezent sunt afaceri locale româneşti.
Citeşte şi: Neneciu: „Nu avem date despre poluarea aerului, nu avem probleme”
De anul viitor, fondatorii Hello Motum plănuiesc să extindă aplicaţia şi în alte oraşe din România, dincolo de Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde funcţionează în prezent.
„Ne dorim să devenim aplicaţia de mobilitate numărul unu din România şi să conectăm toate mijloacele de transport disponibile într-o singură aplicaţie, cu ajutorul căruia să contribuim la reducerea amprentei de carbon a cetăţenilor, dar şi promovarea unui stil de viaţă sustenabil, împreună cu magazinele noastre partenere”, a mai spus el.
Mănăsescu, alături de ceilalţi trei fondatori, Alexandra Voinea, Adrian Azoitei şi Paul Cozma-Ivan, au reuşit să construiască o echipă de nouă persoane şi o comunitate de peste 400 de utilizatori, de la lansarea din 2020 până în prezent.
Foto: Hello Motum