Stiri

Bulgaria nu își poate îndeplini angajamentele din PNRR pentru reducerea emisiilor

4
min
10/2/2023

Sofia vrea centrale pe cărbune. Și România vrea.

„Bulgaria nu își poate îndeplini angajamentele asumate în ceea ce privește reducerea emisiilor”, a declarat vicepremierul Atanas Pekanov, scrie Novinite.com.

El a confirmat că lucrările de renegociere a planului în partea de energie comandată de parlament sunt deja în curs de desfășurare: „Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Apelor, precum și partenerii sociali, lucrează pentru a se asigura că Bulgaria pregătește o cerere justificată pentru centralele pe cărbune, în conformitate cu decizia Parlamentului. Poziția noastră este că, în acest moment, nu putem îndeplini reducerea emisiilor – nici pentru anul trecut, care a trecut deja, nici pentru anul în curs, din cauza situației energetice actuale”.

Sofia vrea centrale pe cărbune

Parlamentului de la Sofia a votat luna trecută ca executivul să modifice Planul național de redresare și reziliență. Până la sfârșitul lunii martie, guvernul trebuie „să ia toate măsurile necesare” pentru a renunța la angajamentul de a reduce emisiile de carbon provenite din producția de energie cu 40% până la sfârșitul anului 2025, pornind de la nivelurile de referință din 2019.

Solicitarea este susținută și de Confederația Muncii Podkrepa, al doilea sindicat din Bulgaria.

Liderul sindicatului, Dimitar Manolov, crede că cerinţa PNNR de scădere cu 40% a emisiilor ar trebui eliminată. Luptele de lungă durată pentru conservarea centralelor pe cărbune din Bulgaria vor continua, a adăugat el.

„Toţi ne dorim să trăim într-un mediu curat şi să respirăm aer curat de munte, de aceea trebuie mai întâi să fim în viaţă şi nu există viaţă fără energie”, a spus el.

Poți citi și: Cum intenţionează Comisia Europeană să reducă ambalajele din UE în următoarele luni

„Dacă şi când va exista o alternativă durabilă la cărbune şi păstrarea locurilor de muncă care să înlocuiască discuţiile goale despre soare şi vânt, vom fi primii care o susţin”, a adăugat Manolov. El a mai spus că Podkrepa nu va susține deciziile politice care vor transforma Bulgaria dintr-un lider energetic regional într-o ţară care pierde energie.

foto: Facebook/Atanas Pekanov