Stiri

Primăria Cluj achiziționează cu 208.000 euro trei sisteme de reducere a poluării

4
min
19/10/2020

„City Tree” este un panou vertical acoperit cu mușchi, folosit în mai multe orașe ca Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong și Paris, cu scopul de a purifica aerul.

Copacii urbani sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, votat ca fiind proiectul cel mai dorit de către clujeni în procesul de bugetare participativă în 2019. Acesta a obținut 428 de voturi, fiind considerat o prioritate în opinia votanților în procesul de îmbunătățire a calității vieții. Din cauza poluării tot mai ridicate din oraș și a schimbării climatice se propune o abordare multilaterală pentru un aer mai curat și temperaturi mai scăzute în timpul verii. Proiectul cuprinde mai multe soluții printre care plantarea de copaci cât mai mari în oraș, panourile numite City Tree pentru purificarea aerului - acolo unde spațiul nu permite altfel, fațade verzi pentru clădiri, garduri vii între străzi și trotuare. Prețul unui astfel de panou este de aproximativ 70.000 de euro.

Sistemele „City Tree” au fost înventate în 2014 în Germania. Acestea sunt formate din culturi de mușchi care filtrează poluanți precum particulele de praf și oxizii de azot din aer, fiind astfel purificatori naturali de aer. Plantele se aprovizionează automat cu apă și nutrienți pe baza unor senzori. Copacii urbani sunt dotați cu un ventilator de mari dimensiuni care trage aerul poluat și-l forțează să treacă prin zona de licheni care-l filtrează. „City Tree” este primul filtru de biotehnologie din lume care îmbunătățește cuantificabil calitatea aerului, conform declarațiilor companiei germane producătoare.

Există și riscuri ca acest sistem să nu funcționeze, iar unii specialiști sunt sceptici. Spre exemplu, în orașul Tetovo din Macedonia, „copacii urbani” s-au uscat. În România, deși este cunoscut faptul că lichenii sunt bioacumulatori de poluanți, cercetătorii din domeniu nu au un studiu făcut asupra comportamentului acestora în mediul urban, drept urmare nu pot garanta că aceste sisteme sunt eficiente. Aceștia rămân la părerea că cele mai bune măsuri care pot fi luate pentru a exista un aer mai curat în Cluj-Napoca sunt: reducerea traficului cu motoare cu combustie internă, încurajarea traficului alternativ și plantarea mai multor copaci.