Stiri

Avertismentul cercetătorilor: Multe ţări se vor lupta pentru a-şi hrăni oamenii

3
min
16/3/2023

Rezervele de fosfor necesare producţiei de mâncare vor scădea în următorii ani, dacă oamenii nu fac schimbări urgente, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Planeta noastră se confruntă cu „fosfogedon”, au avertizat oamenii de știință. Ei se tem că folosirea abuzivă a fosforului ar putea duce la o lipsă fatală de îngrășăminte care ar perturba producția mondială de alimente.

În același timp, îngrășămintele fosfatice spălate de pe câmpuri – împreună cu aporturile de ape uzate în râuri, lacuri și mări – conduc la înflorirea algelor pe scară largă și creează zone acvatice care amenință vieţile peștilor.

Citeşte şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

În plus, utilizarea excesivă a fosforului crește emisiile de metan, care înrăutăţesc încălzirea globală și criza climatică cauzată de emisiile de carbon, au avertizat cercetătorii, potrivit The Guardian.

„Am atins un punct de cotitură critic”, a spus profesorul Phil Haygarth de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

„Este posibil să ne revenim, dar trebuie să ne unim și să fim mult mai deștepți când vine vorba de modul în care folosim fosforul. Dacă nu o facem, ne vom confrunta cu o calamitate pe care am numit-o ‘fosfogedon’”, a adăugat el.

Citeşte şi: Ar putea România să îşi producă singură tot necesarul de mâncare pentru populaţie?

„Simplu spus, nu există viață pe Pământ fără fosfor”, a spus profesorul Penny Johnes de la Universitatea Bristol din Anglia.

Importanța globală a fosforului constă în utilizarea sa pentru a ajuta la creșterea culturilor. Aproximativ 50 de milioane de tone de îngrășăminte cu fosfat sunt vândute în întreaga lume în fiecare an, iar aceste provizii joacă un rol crucial în hrănirea celor opt miliarde de locuitori ai planetei.

Cu toate acestea, zăcăminte semnificative de fosfor se găsesc doar în câteva țări: Maroc și Sahara de Vest au cea mai mare cantitate, urmate de China, iar mai apoi Algeria. În schimb, rezervele din SUA au scăzut la 1% din nivelurile anterioare, în timp ce Marea Britanie a trebuit întotdeauna să se bazeze pe importuri.

Tensiunea în creștere asupra stocurilor a ridicat temeri că lumea va atinge „apogeul de fosfor” în câțiva ani. Rezervele vor scădea apoi, lăsând multe națiuni să se lupte pentru a obține suficient pentru a-și hrăni oamenii.

Citeşte şi: Veganii poluează cu 58% mai puțin

Perspectiva îi preocupă pe mulți analiști, care se tem că câteva carteluri ar putea controla în curând majoritatea proviziilor de fosfor din lume și ar putea lăsa Occidentul extrem de vulnerabil la creșterea prețurilor.

Potrivit unui raport recent, Our Phosphorus Future, la care a contribuit şi Johnes, măsurile necesare pentru a preveni o criză iminentă de fosfor include îmbunătățirea modalităților de reciclare a fosforului și asigurarea unei treceri globale către diete sănătoase, cu amprente de fosfor scăzute.

Problemele legate de fosfor au dezvăluit cât de profunde sunt efectele stilurilor de viaţă ale oamenilor asupra planetei, potrivit lui Johnes.

Citeşte şi: Doctorul Alan Desmond: Chiar şi cei mai nesănătoşi vegani şi vegetarieni sunt mai sănătoşi decât cei care consumă carne

Foto: Freepik