Stiri

Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

4
min
20/2/2023

O treime din producția agricolă este în pericol în acest an.

Râurile şi lacurile din Italia se confruntă cu încă un an de secetă severă, iarna din 2023 cu ploi şi ninsori puţine trăgând alarma cu privire la riscurile asupra accesului la apă potabilă, agriculturii şi hidroenergiei.

Zone largi din cel mai lung râu italian, Pad (Po), care furnizează apă mai multor regiuni din nordul şi centrul Italiei, sunt deja uscate, iar nivelul apei din Lacul Garda este cel mai scăzut pe perioada iernii din ultimii 35 de ani. În Veneţia, nivelurile apei sunt neobişnuit de scăzute, iar secarea canalelor a blocat mişcarea gondolelor.

Mai poţi citi şi: Italia: Lacul Garda, afectat de cea mai gravă secetă din ultimii 15 ani

Precipitațiile din nordul Italiei au scăzut cu 40% în 2022, iar absența precipitațiilor de la începutul lui 2023 a fost semnificativă, potrivit Consiliului Național de Cercetare al Italiei (CNR), citat de The Guardian.

Râul Pad se confruntă cu o nouă secetă, după ce cea de anul trecut a fost cea mai gravă secetă care a afectat calea navigabilă în decursul a şapte decenii. În zona Pavia din Câmpia Padului, nivelul apei este atât de scăzut încât malurile râurilor s-au transformat deja în plaje, deşi fenomenul era preponderent observat vara în trecut.

„Nimic nu s-a schimbat din 2022”, a spus Luca Mercalli, președintele Societății de Meteorologie Italiană. „Suntem încă într-o situație de deficit... să așteptăm primăvara, care este de obicei cea mai ploioasă perioadă pentru Câmpia Padului. Există o posibilitate ridicată ca ploile din aprilie și mai să poată compensa - este ultima speranță. Dacă nu vom avea ploaie de primăvară timp de doi ani consecutivi, atunci ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru”, a adăugat el.

Padul curge și prin Emilia-Romagna și Veneto, una dintre cele mai importante zone agricole din Europa. Pe lângă anul 2022, când în regiune a existat un val de căldură prelungit, câmpia a suferit de pe urma secetelor în 2007, 2012 și 2017, iar oamenii de știință au spus că apariţia fenomenului din ce în ce mai des este o dovadă a crizei climatice.  

Mai poţi citi şi: Criză fără precedent în Italia. Orașele restricționează consumul de apă

Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri din Italia, a declarat că seceta de anul trecut a provocat daune de şase miliarde de euro produselor agricole. Asociaţia a avertizat că o treime din producție este în pericol în acest an, dacă nu este evitată o altă secetă lungă și severă.

Alessandro Bratti, președintele autorității bazinului Padului, a spus că situația este cea mai extremă în Piemont și Lombardia, în timp ce în Trentino afectează producția de energie hidroelectrică.

„Este o situaţie critică, deoarece nu a nins sau plouat în această perioadă și prognoza arată că lucrurile nu se vor schimba”, a spus Bratti.

Având în vedere că nivelul râului Pad este atât de scăzut, o problemă suplimentară este că apa mării pătrunde mai departe, umplând acviferele și făcându-le inutilizabile pentru irigarea terenurilor agricole.

„Anul trecut, apa de mare a intrat pe o distanţă de aproape 40 km, ceea ce cauzează, de asemenea, o problemă pentru apa potabilă, deoarece necesită folosirea desalinizatoarelor”, a spus Bratti.