Stiri

Veganii poluează cu 58% mai puțin

4
min
15/5/2020

Dietele vegane sau, mai bine zis, stilul de viață vegan ajută la o planetă mai puțin poluată, arată studiile recent efectuate de specialiști.

Deocamdată un grup minoritar relativ restrâns, veganii formează o voce din ce în ce mai puternică și unul din argumente este cât se poate de… verde. Specialiștii americani au estimat că 26% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global provin din industria alimentară și de aici 58% provine din produsele animale și procesarea lor pentru industrie. Producerea alimentelor din carne și alte elemente animale necesită mai multe resurse decât hrana produsă pe bază de plante. Mai mult, bovinele și ovinele produc metan, un gaz puternic cu efect de seră (studii confirmate arată că 200 de vaci emit anual o cantitate de metan echivalentă cu dioxidul de carbon degajat de o mașină care a consumat 21.400 de litri de benzină!). Metanul emanat în atmosferă este mult mai dăunător pentru mediul înconjurător decât dioxidul de carbon, accelerând mai tare procesul de încălzire golbală. Între 55 și 70% din cantitatea de metan degajată în aer este produsă de factori umani, restul procentelor de gaze fiind produse de animale. Trecereala o dietă vegană, bazată pe plante, poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Mai multe persoane ar putea fi hrănite folosind mai puțin pământ dacă oamenii ar reduce consumul de carne. Universitatea din Oxford a continuat analiza, lansând un studiu prin care s-a descoperit că dacă toată lumea de pe Pământ ar renunța la carnea și lactatele din dietă, ar putea exista o reducere de 49% a emisiilor de gaze cu efect de seră din producția alimentară. Este un pas care merită făcut sau măcar încercat, treptat, de cât mai mulți dintre noi. Teoria confirmată de studii făcute în ani de specialiști, este susținută și de multe voci puternice care atrag din ce în ce mai mulți adepți ai veganismului, una dintre acestea fiind cea a lui Joaquin Phoenix, care în celebrul discurs de la Premiile Oscar a subliniat cât de deconectați am devenit de lumea naturală, în care intrăm ca să o prădăm de resurse, simțindu-ne îndreptățiți. Actorul a continuat, zicând că "ne temem de ideea schimbării personale, crezând că trebuie să sacrificăm ceva să renunțăm la ceva. Dar ființele umane sunt atât de inventive, încât pot crea, dezvolta și implementa sisteme de schimbare care să fie benefice pentru toate ființele simțitoare și pentru mediu".

În Marea Britanie, printr-o decizie recentă, industria de catering își asumă ca toate firmele de producție și distribuție alimentară și cantinele publice care servesc mâncare pentru o pătrime din populația din Marea Britanie (în spitale, școli, universități și cămine de bătrâni), reduc cu 20% carnea din meniuri, pentru a micșora impactul asupra mediului. De aplaudat că este o inițiativă a industriei, fără a fi impusă la nivel oficial.